Projet náměstím jde až po půlnoci

Vedení jihlavského magistrátu se rozhodlo ještě více omezit průjezd Masarykovým náměstím. Nyní jej lze projet jen mezi půlnocí a pátou ráno.

Na průjezdu Masarykovým náměstím v Jihlavě silničáři umístili novou značku. Ta od července povoluje průjezd dopravě vyjma MHD a taxi jen od půlnoci do páté ráno. Cílem je snížit hluk v Křížové ulici.

„Když projíždí autobusy nebo náklaďáky, drnčí nám okna,“ řekl Leoš Hrdlička ze zdejší prodejny chovatelských potřeb. Při otevřených oknech v bytech lidé neslyší vlastní slova či televizi.

Dopravní policie proti opatření neměla námitek. Řidiči se tak musejí smířit, že tak jako dosud nebudou moci projíždět náměstím ani po sedmé večer. To už neplatí. „Nejsem zastáncem zprůjezdnění náměstí. Ale myslím, že nové omezení výrazně hluk v Křížové nesníží: taxíky a hromadná doprava tam mohou projíždět dál,“ uvedl šéf městské policie Jan Frenc.

Radnice průjezd omezila po opakovaných stížnostech obyvatel Křížové ulice na překračování hlukových limitů. Příčinou je povrch vozovky ze žulových kostek a nerespektování povolené třicítky od mnoha řidičů. Dosavadní opatření – značkami a retardéry snížená rychlost a omezení průjezdu náměstím – od předloňského června snížily hluk asi o padesát procent.

„Pod povolené meze se ale hluk nepodařilo dostat. Hlavně v noci jsou hlukové limity překračovány asi o čtyři decibely,“ uvedl mluvčí magistrátu Radek Tulis. Za překračování limitů už město dostalo pokutu několik desítek tisíc korun. Krajním opatřením, jak snížit hluk v Křížové, by byl celodenní zákaz průjezdu s výjimkou MHD a taxi. Nebo vyměnit žulovou dlažbu ulice za asfalt – jenže s tím nesouhlasí památkáři. „Měli by sem dát zpomalovací prahy, současné retardéry nejsou účinné,“ míní místní Radka Kotenová.