Pronájmy skladů v Česku letos pravděpodobně mírně klesnou

Letošní celkové pronájmy moderních skladů a průmyslových hal v Česku proti roku 2010 pravděpodobně mírně klesnou na 700 až 800 tisíc metrů čtverečních. Čisté pronájmy bez obnovených smluv pro nynější nájemce budou stagnovat, nepřekročí 400 tisíc čtverečních metrů. Na setkání s novináři to uvedli odborníci realitní poradenské společnosti Jones Lang LaSalle (JLL).

Objem nové výstavby skladů letos v Česku podle JLL vzroste na 250 tisíc metrů čtverečních z loňských 186 tisíc čtverečních metrů. Stejně jako v minulých letech se ale staví zásadně pro předem sjednané nájemce, spekulativní výstavba z trhu po krizi téměř zmizela. Motorem poptávky jsou letos podle odborníků hlavně výrobní firmy. Experti přitom předpokládají, že v případě zpomalení ekonomiky v západní Evropě z toho můžou tuzemští stavitelé skladů a průmyslových nemovitostí profitovat. „Může totiž dojít k novému stěhování produkce na východ z důvodu snižování výrobních nákladů,“ řekl analytik JLL Ondřej Novotný.

Experti se zatím neobávají, že se zpomalení západoevropského trhu může přelít také do poptávky po českých průmyslových nemovitostech. „Na českém trhu nemáme žádné indicie, že by poptávka ochabovala,“ poznamenal analytik. Trh bude podle Novotného odolnější vůči případné krizi také díky vymizení spekulativní výstavby. Současně ale připustil, že tuzemský trh průmyslových staveb je citlivější na výkyvy německé ekonomiky víc než na vývoj českého hrubého domácího produktu.