Propad stavebnictví se zpomalil, vyhlídky do budoucna nejsou růžové

Stavebnictví v září podle Českého statistického úřadu meziročně zpomalilo pokles na 6,7 procenta po srpnovém propadu o 7,7 procenta. Za celý třetí kvartál poklesla výroba o 8,4 procenta a od začátku roku v porovnání se stejným obdobím roku 2008 téměř o 15 procent. „Problémem je pozemní stavitelství. To v září přispělo k poklesu pěti procentními body,“ komentuje výsledky hlavní ekonom Next Finance Vladimír Pikora. Inženýrské stavitelství ale klesá také, veřejný sektor šetří. Za problémy podle něj může nedostatečná poptávka domácností i státu.

Průměrná hodnota zakázky uzavřené ve třetím kvartále 2011 byla o 33,6 procenta nižší než před rokem. Počet zahájených bytů podle ČSÚ v září stoupl o 2,4 procenta, počet dokončených bytů naopak meziročně klesl o 41,5 procenta. Roste přitom výstavba rodinných domů, klesá počet zahájených bytů v bytových domech. „Zdá se, že na trhu je stále ještě mnoho neprodaných bytů, což u rodinných domů ve stejné míře neplatí,“ míní Pikora.

Obavy vyjadřují i další ekonomové. „Pokračuje trend stavebnictví založený na nedostatku nových zakázek, které nepřicházejí především z veřejného sektoru,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek. Stavebnictví se přitom podle něj „neblýská na lepší časy“ ani v nejbližších měsících a možná ani letech. „Sice se v posledním měsíci trochu začalo stavět o něco málo více nových bytů, avšak o počátku nového trendu se rozhodně hovořit nedá,“ dodal.