Prostějov dominuje extralize

Bez ztráty jediného bodu absolvovaly volejbalistky VK Modřanská základní část extraligy.

Nabitý program měly prostějovské volejbalistky na přelomu ledna a února. Během jednoho týdne sehrály tři utkání: odvetu semifinále Českého poháru proti Olympu Praha, závěrečné kolo domácí soutěže a osmifinálový duel Champions League proti aspirantovi na celkové vítězství Fenerbahce Istanbul. Náročný program však prostějovské hráčky zvládly.

Olymp neměl šanci

Do pohárové odvety vstupoval domácí tým s výhrou 3:1 na sety z prvního zápasu. Přestože Olymp je v extralize druhý hned za Prostějovem, výsledek z pražské palubovky mu nedával příliš velkou naději na postup. V utkání se projevil, podobně jako v předešlých soubojích těchto rivalů, velký rozdíl v útočné hře obou týmů. „Hůř jsme dneska podávali a nedostávali tím Olymp pod větší tlak. Přesto jsem spokojený s vítězstvím i postupem do finále Českého poháru,“ hodnotil po zápase trenér Miroslav Čada.

Favoritky tedy znovu zvítězily stejně jako v Praze 3:1. „První dva sety jsme hrály svoje, třetí se nám nepovedl dorazit do vítězného konce. Poklesla koncentrace a v koncovce jsme udělaly zbytečné chyby, což by se nemělo stávat. Ale byla to výjimka, poslední dobou se každým utkáním postupně zlepšujeme,“ řekla pro klubový web kapitánka Prostějova Solange Soaresová.

Ligová neporazitelnost

Poslední překážkou na cestě k zisku plného počtu bodů v základní části extraligy bylo pro prostějovský tým brněnské Královo Pole. Podobně jako v předchozím utkání s Olympem se hráčkám nepovedl třetí set, ve zbytku střetnutí však nedaly soupeřkám šanci a zvítězily znovu 3:1. „Pro nás nešlo o úplně jednoduchý zápas, i když tři sety ze čtyř jsme nakonec odehráli poměrně dobře. Podle statistik oba celky přihrávaly s podobnou úspěšností, největší rozdíl v náš prospěch byl v útoku po příjmu,“ vysvětloval po zápase asistent trenéra Lubomír Petráš.

Základní část tedy Prostějov suverénně ovládl. Se čtyřiapadesáti body si tak udržel neporanitelnost a je i nadále největším kandidátem na zisk titulu.

Fenerbahce potvrdilo sílu

Zdaleka nejtěžší utkání čekalo na svěřenkyně Miroslava Čady v osmifinále prestižní CEV Champions League. Fenerbahce Istanbul patří mezi to nejlepší, s čím se na evropské volejbalové scéně lze setkat.

Hanácký celek tak vstupoval na domácí palubovku spíše v roli outsidera, avšak na hřišti to v úvodu vůbec nebylo znát. První, velmi vyrovnaný set, dokázaly po dramatické koncovce vybojovat prostějovské volejbalistky, a i v tom dalším soupeře trápily. Právě koncovka druhé sady byla pro vývoj utkání klíčová, pro Prostějov však dopadla neúspěšně.

„Tam byla rozhodující chvíle. Pokud bychom koncovku vyhráli, tak věřím, že bychom pokračovali ve stejné hře a možná uspěli. Ale soupeřky vyhraný druhý set uklidnil, a pak už byly ve všem jistější,“ popsal klíčový moment střetnutí trenér Čada.

Ve zbylých dvou setech se projevila kvalita tureckého týmu a o osudu prvního semifinále bylo rozhodnuto. Po setech 25:23, 23:25, 17:25 a 16:25 Fenerbahce porazilo Prostějov 3:1 a má tak nakročeno k postupu.

„I přes porážku to bylo naše nejlepší vystoupení v letošním ročníku Ligy mistrů. Kvalita soupeře je ale vysoká. Byl bych spokojený, kdybychom v odvetě vzdorovali tak, jako v prvním utkání,“ pochválil své svěřenkyně Čada.