Provozovatel sítí a datových center CETIN vydělal v prvním roce 1,8 miliardy

Telekomunikační firma Česká telekomunikační infrastruktura (CETIN) se chce přibližně za rok odstěhovat ze sídla v Olšanské ulici na pražském Žižkově (na snímku z 20. dubna). Opustit chce nejen administrativní budovu, ale i technologický komplex včetně vysílací věže, která je jednou z dominant Prahy 3. Budova firmě už nevyhovuje z technologického i ekonomického hlediska

Telekomunikační firma Česká telekomunikační infrastruktura (CETIN) se chce přibližně za rok odstěhovat ze sídla v Olšanské ulici na pražském Žižkově (na snímku z 20. dubna). Opustit chce nejen administrativní budovu, ale i technologický komplex včetně vysílací věže, která je jednou z dominant Prahy 3. Budova firmě už nevyhovuje z technologického i ekonomického hlediska Zdroj: ctk

Společnost Česká telekomunikační infrastruktura (CETIN), která provozuje sítě a datová centra oddělené od operátora O2, vykázala loni v prvním roce své existence čistý zisk 1,8 miliardy korun při tržbách 19,7 miliardy korun. 

CETIN vlastní skupina PPF Petra Kellnera, která má majoritní podíl i v O2. Firma vznikla loni k 1. červnu oddělením pevných a mobilních sítí a datových center od O2.

Výnosy z mobilní sítě tvořily 5,2 miliardy korun, z fixní sítě 7,3 miliardy a z tranzitních služeb 7,1 miliardy korun. Více než polovinu celkových výnosů CETIN tvořily transakce s dalšími firmami skupiny PPF, tedy zejména O2.

Společnost v minulém roce získala syndikovaný úvěr 32,2 miliardy korun, který využila k poskytnutí finanční asistence mateřské PPF. Ta z této půjčky uhradila část kupní ceny za majoritní podíl v O2, který získala v roce 2013 od španělské Telefóniky.

Samotná firma O2 loni zvýšila konsolidovaný čistý zisk o 45 procent na 5,1 miliardy korun. Výnosy očištěné o výsledky CETIN zůstaly na předloňské úrovni 37,4 miliardy korun. Společnost CETIN měla loni 1215 zaměstnanců. Na jejich mzdy vynaložila firma celkem 892 milionů korun.