Průmyslové a logistické trhy v regionu EMEA zůstaly stabilní

Drtivá většina trhů sledovaných Colliers International pro pravidelnou půlroční zprávu o výši nájmů průmyslových a logistických nemovitostí v zemích EMEA (Evropa, Blízký východ a Afrika) nezaznamenala v druhé polovině roku 2011 žádnou změnu.

Čisté měsíční nájemné za metr čtvereční skladových ploch v České republice činí 4,30 EUR (cca. 109 Kč), zatímco čisté měsíční nájemné za metr čtvereční velkokapacitních skladů dosahuje 3,8 EUR. Obě uvedené sazby nájemného by v letošním roce měly zůstat stabilní. Investiční výnos zůstává na výši 8,5 %.

Situace na českém trhu je stabilní a srovnatelná s ostatními zeměmi regionu střední a východní Evropy. Na Slovensku a v Maďarsku se platí čisté nájemné za skladové plochy 4 EUR a za velkokapacitní sklady 3,6 EUR, přičemž základní výnos je 9 %. Polsko (zejména Varšava), nejsilnější hráč na trhu, vykazuje 8 % invetiční výnos, nájemné za sklady 5,5 EUR a za velkokapacitní sklady 4,5 EUR. V Polsku se zároveň očekává růst nájemného u obou typů skladových prostor.

Nejvýraznější nárůst nájemného byl zaznamenán na klíčových skandinávských a pobaltských trzích, přičemž k největšímu navýšení došlo v Oslu (+8 %) a v Göteborgu (+6,1 %).
Co se týče meziročních změn základního nájemného, největších změn dosáhly Moskva a Tallinn, a to nárůstem o 19,2 % resp. o 17,5 %.
Významný pokles v druhé půli uplynulého roku postihl Vídeň (-9 %), Ženevu (-6,3 %) a Atény (-6 %). Základní nájemné na trzích, které v prvních šesti měsících loňského roku zaznamenaly výrazný propad, zůstalo stejné, až na jednu, nikoliv neočekávanou výjimku – Atény.
Většina ze sledovaných trhů nezaznamenala v druhé polovině roku 2011 žádné významné posuny ve výši základního výnosu. Čtyři trhy vykázaly mírné snížení výnosů vč. Düsseldorfu (-25 bazických bodů), a Helsinek (-25 bazických bodů). Po výrazném snížení výnosů v Petrohradě a na hlavních pobaltských trzích v první polovině roku 2011 již na těchto trzích nebyly díky stabilizaci investičního trhu zaznamenány žádné další změny.

Ve většině klíčových trhů zůstane základní nájemné v průběhu následujících 12 měsíců stabilní. Další růst nájmů lze očekávat v Tallinnu a na hlavních ruských logistických trzích v Moskvě a v Petrohradě. Trhy jako je Bratislava, Lisabon a Atény směřují k poklesu základního nájemného.
Investiční výnosy by měly zůstat beze změny. Nicméně za zmínku stojí centra, jako jsou Frankfurt a Mnichov, u nichž bychom mohli být svědky poklesu výnosu.