Průzkum: Investice do bydlení rozhodují spíše ženy, platí je muži

O investicích českých domácností do bydlení rozhodují spíše ženy, muži je naopak častěji platí. Vyplývá to z výsledků průzkumu agentury STEM/MARK pro odborný server Hypoindex.cz, který sleduje vývoj poskytnutých hypotečních úvěrů na bydlení.

Investice do bydlení patří k největším výdajům, o kterých většina lidí ve svém osobním životě rozhoduje. Proto se podle serveru mužům ani ženám nechtělo v průzkumu příliš přiznávat, že jedni o bydlení rozhodují a druzí ho platí. Řádově 60 procent z nich tak uvedlo, že rozhodování je společné. Podrobnější dotazování ale ukázalo, že o výdajích do bydlení rozhodují spíše ženy a muži zase častěji platí účty. Vedoucí roli žen při rozhodování o investicích do bydlení lze podle šéfredaktora serveru Petra Zámečníka dovodit z otázky, zda v domácnosti o těchto investicích rozhoduje partner či partnerka. V tomto případě přiznalo vedoucí roli svého protějšku 13,3 procenta mužů, ale pouze 2,8 procenta dotázaných žen, uvedl. V otázce placení výdajů na bydlení je v rodinách hlavním příjmem pro financování bydlení účet muže. Za hlavního plátce výdajů na bydlení označilo v průzkumu STEM/MARK sebe sama 68 procent mužů a svou partnerku 21,6 procenta mužů. Naopak ženy ukázaly na sebe coby hlavního plátce investic do bydlení ve 42,1 procenta případů, na svého partnera ve 42,7 procenta případů.

„V praxi jsou to právě muži, kdo častěji na společném jednání k investici do bydlení ustoupí názoru své manželky či přítelkyně. Například výběr mezi dvěma byty nebo volba doby splatnosti hypotéky pro ně nebývají subjektivně tak důležitým životním rozhodnutím jako pro ženy. Proto nechávají rozhodnutí v poslední fázi právě na svých ženách. S nadsázkou tak lze praxi shrnout tak, že ačkoli muži o bydlení nerozhodují, platí ho,“ uvedl finanční poradce společnosti Fincentrum Filip Zadražil. „Jako žena si samozřejmě nemyslím, že by ženská role při rozhodování o investicích do bydlení byla zásadně dominantní. V otázkách placení těchto investic je však výsledek výzkumu totožný se zkušenostmi z praxe. Jedním z důvodů bývá často například plánování rodiny,“ doplnila finanční poradkyně Fincentra Leona Lemonová. Klienti si podle ní uvědomují, že v době rodičovské dovolené příjmy ženy významně klesnou, a proto volí rovnou jako hlavního plátce těchto investic muže. Průzkum z oblasti financování bydlení nechal server Hypoindex.cz zpracovat na reprezentativním vzorku obyvatel ČR starších 18 let. Společnost Fincentrum, která server provozuje, je jednou z největších finančně poradenských firem na českém trhu.