První set na další výhru nestačil

Milovníci volejbalu se v lednu mohou těšit na skvělý volejbal. Ve středu 11. ledna přijede do Budějovic hvězdami nabité italské Cuneo.

Volejbalisté Jihostroje senzační výhrou v italském Cuneu 3:0 svůj apetit nenasytili. Hned v dalším zápase Ligy mistrů proti německému Unterhachingu bylo jasné, že prahnou po další výhře.

Při prvním technickém oddechovém času vedl Jihostroj 8:4. A to především zásluhou tvrdých podání, se kterými měl německý celek potíže na příjmu. Zatímco se hosté rozjížděli pomalu, domácím přibývaly body také díky přesným smečím Rojase či Fily. I když se pak hráči Unterhachingu dokázali k domácím přiblížit na čtyři body, s elánem hrající Budějovice si první sadu vzít nenechali. Vyhráli ji v poměru 25:18.

Obrat v utkání

Do druhého setu se už němečtí svěřenci trenéra Mihaie Padureta připravili lépe. Domácí volejbalisté si už tak suverénně nevedli na útoku. Před koncovkou druhého setu za stavu 18:20 si domácí kouč vzal time out, aby zbrzdil rozjetou německou mašinu. Ani to nepomohlo, Unterhaching srovnal zápas, když druhý set vyhrál 25:21.

I tak ale patnáct set diváků pořádně nahlas hnalo své oblíbence kupředu. Třetí dějství se neslo v duchu toho druhého. Po time outu Němců za stavu 20:22 nemířil na podání přesně Rojas a poslal míč do zámezí. Zanedlouho si soupeř vybojoval i druhou sadu, kterou vyhrál 25:20.

Do sady s pořadovým číslem čtyři místo Jakuba Novotného nastoupil univerzál Radek Motys. Hned ze začátku si domácí útočníci nevěděli rady s dobře postavenými bloky Unterhachingu. Jihostroj srovnal krok se soupeřem až za stavu 10:10, o který se dvojblokem postarali Smrčka s Motysem.

Domácí se však jen těžko prosazovali proti německé obraně na síti. Konec utkání si tak zkušení soupeři pohlídali a připsali si na svůj účet svou první výhru v Lize mistrů, čtvrtý set vyhráli 25:20. „Nastoupili jsme do utkání opravdu dobře. Tvrdili jsme muziku na servisu, což byla asi jediná činnost, ve které jsme byli lepší než Němci,“ zdůraznil po zápase domácí trenér Jan Svoboda.

Kouč hráče pochválil

Jenže v útoku dominoval soupeř. „Potvrdilo se také to, že Unterhaching je obranářské mužstvo. Co jejich bloky pustily, zachytila obrana vzadu. A my nejsme zvyklí na to, že se nám míče několikrát vracejí a my je zase naopak musíme posílat k soupeři,“ doplnil Svoboda s tím, že by rád pochválil celý tým za bojovný výkon.

Zejména v první sadě si smečař Tomáš Fila zápas užíval a připisoval pro Jihostroj důležité body. „První set se nám dařil servis a také útok. Párkrát jsme ubránili jejich hlavního univerzála. Ale od druhého setu Němci zlepšili přihrávku, tak kvalitní tým si s tímto už dokáže dobře poradit,“ uvedl volejbalista.

Fila si také pochvaloval parádní atmosféru, kterou vytvořili příznivci volejbalu. „Přišlo hodně lidí, a to zastraší každý tým, který přijede do neznámé haly. Určitě jsme v tomto zápasu chtěli urvat body, ale nepovedlo se. Holt se budeme muset snažit v Německu, ale tam to bude dvakrát tak těžké,“ podotkl Fila.

Nejbližší zápas Ligy mistrů na domácí palubovce odehraje Jihostroj 11. ledna proti Cuneu z Itálie.