První vydání Tolkienova Hobita lze prodat až za 360 tisíc korun

Tolkienův román Hobit. Prodat ho můžete až za 360 tisíc korun.

Tolkienův román Hobit. Prodat ho můžete až za 360 tisíc korun. Zdroj: Profimedia

Hobit
Trilogie Pán prstenů je druhou nejžádanější knihou na eBay.
Pozůstatky kulis Hobitína na Novém Zélandu. Teď se na ostrovy Pán prstenů vrátí, bude se zde natáčet seriál z dílen Amazon Studios
4
Fotogalerie

V knihovně často lidé mají poklady, ale jen se na ně práší. Jejich majitelé by však měli zpozornět, pokud mezi svými knihami naleznou vzácná první vydání některých fenomenálních děl, jako například Hobit nebo Pán prstenů. Za první vydání takových knih můžete obdržet až téměř 14 tisíc eur, tedy přibližně 360 tisíc korun. 

Ve chvíli, kdy dočteme knihu, vložíme jí zpět do knihovny a podrobnější detaily o knize již nezkoumáme. A tak v našich knihovnách mohou často ležet poklady v hodnotě stovek tisíc korun, aniž bychom to věděli. Knižní fanatici jsou totiž schopni za první vydání takových knih utratit desítky až stovky tisíc.

Odborníci z nákupní online platformy OnBuy se rozhodli prozkoumat některé z nejcennějších knih a zjistili, jakou mají hodnotu. Tým prozkoumal stovky knih a vybral z nich dvacet nejcennějších, přičemž následně na platformě eBay zjistili nejdražší prodanou knihu.

Z průzkumu vyplynulo, že nejdražší prodanou knihou na nákupní platformě eBay je J.R.R. Tolkienův román Hobit aneb cesta tam a zase zpátky. Na aukci v Londýně se první vydání tohoto díla prodalo za 158 375 eur. Kupující na eBay mají o knihu taktéž velký zájem, Hobit se na této platformě prodal za 13 874 eur, tedy téměř za 360 tisíc korun. 

Na druhém místě nejžádanějších knih se drží opět Tolkienovo dílo, a sice slavná trilogie Pán prstenů, která se na eBay prodala za 8672 eur, v přepočtu asi 225 tisíc korun. Třetím nejcennějším dílem je první vydání Harryho Pottera a kámen mudrců. Ten se na eBay prodal za 7 865 eur, v přepočtu za 205 tisíc korun. Dalšími knihami, které mají vysokou finanční hodnotu v současné době, jsou například Orwellova Farma zvířat nebo Velký Gatsby. 

Podívejte se na TOP10 nejcennějších knih:

 

 První vydání knihyNejvyšší prodejní cena na eBay
1.Hobit13,874 eur
2.Pán prstenů8,672 eur
3.Harry Potter a kámen mudrců7,865 eur
4.Farma zvířat4,135 eur
5.Pán much2,895 eur
6.Pýcha a předsudek2,481 eur
7.Velký Gatsby2,410 eur
8.Casino Royale1,845 eur
9. Vánoční koleda1,642 eur
10.Tarzan z rodu Opů1,239 eur