PSJ dokončí budování závodu v Bělorusku na jaře 2013

Společnost PSJ dokončí práce na výstavbě dřevozpracujícího závodu Kronospan Holding v běloruském městě Smorgoň v dubnu roku 2013. Celkový finanční objem zakázky představuje 6,46 milionu eur (asi 160 milionů korun). Oznámila to PSJ.

PSJ zajišťuje pro Kronospan demontáž výrobních linek i celých průmyslových objektů v Ebersdorfu a Magdeburgu v Německu a jejich následnou montáž v Bělorusku. V areálu budoucího závodu se nachází i nedostavěná chátrající hala, jejíž železobetonová konstrukce zabírá půdorysnou plochu 100 000 čtverečních metrů, a kterou PSJ dostavuje. „Naše středisko ocelových konstrukcí provádí opravu střechy, instaluje prosvětlení vrat a dveří a montuje opláštění na předsazené nové ocelové konstrukci,“ říká šéf střediska Jaromír Juránek.

Postupná demontáž výrobních a skladovacích hal v Ebersdorfu byla zahájena v srpnu 2011. „Pro transport do Běloruska jsme připravili ocelové konstrukce, opláštění, střechy a veškeré světlíky a výplně otvorů. Vše jsme samozřejmě museli přizpůsobit transportní velikosti, což byl problém zejména u velkých střešních nosníků. Každopádně po bývalém závodu v Ebersdorfu zůstala jen holá plocha,“ popisuje Juránek. PSJ má od dubna nasazen tým pracovníků i v Magdeburgu, kde zajišťuje demontáž technologie lisu na výrobu MDF desek, dalších návazných technologií a částečně též halových objektů. Tato dodávka bude dokončena koncem června. Opětná montáž lisu by měla v Bělorusku probíhat od srpna do září letošního roku.

Transport do Běloruska zajišťoval investor, který tento logisticky náročný proces rozjel až ve chvíli, kdy se na místě nového závodu završila stavební připravenost. „Naše montážní kapacity se tak do města Smorgoň, které se nachází poměrně blízko hranic s Litvou v oblasti Grodno, přesunuly až koncem února letošního roku. Navázaly na práci firmy zajišťující dodávku spodní stavby, betonových patek a části vyzdívek. Montáž ocelových konstrukcí a opláštění na jednotlivých objektech běží díky enormnímu nasazení všech pracovníků dle předpokladů, završíme ji na konci července. V témže měsíci by z linky měly sjet první OSB desky,“ dodává Juránek.

PSJ se zabývá především pozemní stavební činností, realizací vybraných stavebních řemesel a technologií a také developmentem od fáze projektu a studie stavby až po kolaudaci a předání funkčního díla. Podílela se například na výstavbě pražského administrativního areálu BB Centrum, komplexu Zlatý Anděl na Smíchově, budovy Main Point Karlin nebo Galerie Fénix & Clarion Congress Hotel Prague ve Vysočanech. Realizovala bytový soubor Villa Bianca v Praze a byla generálním dodavatelem při rekonstrukci Obecního domu či Sovových mlýnů. PSJ se věnuje i vlastním developerským projektům, které se zaměřují zejména na oblast výstavby komerčních budov a obytných celků. Kromě Česka působí PSJ také v Rusku, na Slovensku, v jihovýchodní Asii a arabských zemích.