Psychedelické drogy snižují ochotu k páchání trestné činnosti

Psychedelické drogy snižují ochotu k páchání trestné činnosti. Ilustrační foto.

Psychedelické drogy snižují ochotu k páchání trestné činnosti. Ilustrační foto. Zdroj: Shutterstock

Nová studie odhalila, že magické houbičky, LSD atd. mají určitý potenciál zabránit trestné činnosti. Tým odborníků analyzoval data z US National Survey on Drug Use and Health shromážděná během a na vzorku 480 000 dospělých respondentů doložil, že klasická psychedelika snižují ochotu k páchání zločinů.

U jedinců, kteří užívání těchto látek přiznali, byla zaznamenána o 17 % nižší pravděpodobnost zatčení za krádež, o 22 % nižší pravděpodobnost zatčení za majetkovou trestnou činnost, o 18 % nižší pravděpodobnost zatčení za násilnou trestnou činnost a o 12 % nižší pravděpodobnost zatčení za spáchání napadení.

Pro jiné nelegální látky přitom platí pravý opak – jejich konzumace byla ve velké míře spojená se zvýšenou pravděpodobností krimininálního jednání.

„Tato zjištění jsou v souladu se stále rostoucím počtem výzkumů, které naznačují, že klasická psychedelika přinášejí trvalé psychologické a prosociální výhody,“ uvedl Peter Hendricks z University of Alabama at Birmingham.

Není tedy vyloučeno, že jednoho dne se vybrané rizikové skupiny (například potenciální recidivisté) budou „léčit“ právě pomocí psychedelik.

„Naše nálezy naznačují, že ochranné efekty užívání klasických psychedelik jsou způsobeny skutečným snížením antisociálního chování – nikoliv lepší schopností vyhýbat se zatčení,“ konstatoval Hendricks. „Jednoduše řečeno, pozitivní efekty spojené s užíváním klasických psychedelik se zdají být spolehlivé.“