Půjčka pro začínající podnikatele

Zdroj: Fair Credit Czech s.r.o.

Jestli jste si zrovna zřídili živnostenský list, nebo už si pár měsíců vyděláváte jako OSVČ a zatím nemáte daňové přiznání, bude získání úvěru o něco složitější, ovšem nikoliv nemožné. Některé instituce ho sice vyžadují a peníze vám bez něj neposkytnou, jiným ho však dokládat nemusíte a stačí jim, když je necháte ověřit vaše příjmy. Za určitých podmínek je však možné i bez daňového přiznání půjčku pro začínající podnikatele získat.

Jak funguje půjčka bez daňového přiznání  

V případě, kdy nemůžete své příjmy doložit pomocí „přehledu“ vyplňovaného jednou ročně pro FÚ, akceptují místo něj některé společnosti výpisy z účtu, jimiž lze prokázat, že vám pravidelně každý měsíc chodí alespoň nějaká částka. Neplatí to sice u každé společnosti, vybraným poskytovatelům půjček pro podnikatele to však stačí jako záruka, že budete mít z čeho splácet.

Tyto výpisy přitom můžete doložit sami (scan papírové podoby, ale lépe zaslat online verzi), nebo vše svěřit danému poskytovateli. Tomu udělíte jednorázové povolení k nahlédnutí do vašeho konta a on ve spolupráci s bankou získá přehled o vašich příjmech. Jedná se zdaleka o nejrychlejší způsob, pokud jako začínající podnikatel potřebujete půjčku bez zbytečné byrokracie.

Kolik si může půjčit začínající podnikatel  

Možností je více a záleží, kolik si vyděláváte. Z pozice OSVČ totiž nelze brát všechny příjmy jako „čisté“; řada poskytovatelů půjček (včetně bank) z nich automaticky odečítá 60 % za paušální výdaje (neuplatňujete-li jinou výši), a například z 30 000 Kč vám tak podle tohoto vzorce zbývá dvanáct tisíc čistého, což při zohlednění nákladů na život není moc. Mnohé společnosti vám tak rovnou zavřou dveře a jakoukoliv žádost vám zamítnou, ať jsou vyhlídky sebelepší.

Jiné jsou však tolerantnější a posuzují vaši finanční situaci komplexně. Takže když potřebujete peníze třeba na nový notebook či nářadí, abyste mohli fungovat a rozvíjet svůj business, nabízí se malá půjčka pro podnikatele do výše 10 000 Kč. Tento limit je nastaven pro všechny nové klienty, ovšem už po prvním řádném splacení může stoupnout až na dvojnásobek. Získáte tak určitou formu finanční jistoty pro nečekané případy.

Ovšem pokud potřebujete řešit třeba vybavení první kanceláře nebo pořízení auta, abyste mohli jezdit za klienty, může pomoci dlouhodobá nebankovní půjčka. Tu je možné získat v hotovosti na ruku ve výši až 70 000 Kč, nebo převodem na účet, kde je horní limit 150 000 korun. V tomto případě pak nezáleží, zda žádáte poprvé, či opakovaně, na všechny je pohlíženo stejně.