Pustevny lákají na sochy z ledu a sněhu

Ten, kdo se o víkendu vypraví na Pustevny, nebude litovat. Zimní krajinu doplní výtvarná díla.

Beskydské Pustevny se po roce opět proměnily ve Sněhové království. Stejnojmenné sochařské sympozium začalo ve středu 11. ledna a potrvá do neděle 22. ledna. Akce se jako minulé roky těší velkému zájmu profesionálních výtvarníků i veřejnosti.

Letošní novinkou v programu je, že vedle tradičních profesionálních sochařů budou sněhové či ledové sochy tvořit také děti ze škol, které se zapojily do soutěže vyhlášené pořadateli Sněhového království.

„V letošním roce vznikne celkem sedmnáct soch, jedenáct z nich od profesionálů, šest od školních týmů. Sněhové sochy budou venku vytvářet týmy ze sněhových válců o průměru tři metry, vysokých tři metry a vážících jedenáct tun. Ledové sochy vzniknou v obrovském velkokapacitním stanu, a to z dvaceti kusů ledových bloků o celkové hmotnosti až tisíc kilogramů,“ informoval Miroslav Hrabal z pořadatelského občanského sdružení Art centrum DAG.

Sochy budou tvořit také týmy ze zahraničí. Dva z Polska, jeden ze Slovenska a přijede také výtvarník z Bulharska. Při předchozích třinácti ročnících vzniklo přes 140 soch ze sněhu a ledu, které si podle organizátorů prohlédlo téměř 140 tisíc návštěvníků.

Teplá zima nevadí

I když letošní zima zatím příliš mnoho sněhu nenadělila, pořadatelé o akci strach neměli a ani na chvíli nepochybovali o uspořádání sympozia. „Na počasí nejsme závislí, protože sochařský led vytváříme uměle. Led začíná tát od čtyř stupňů nahoru. A máme vyzkoušeno, že při patnácti stupních Celsia a deštivém počasí metrákový blok ledu tál čtrnáct dní, než zmizel z padesáti procent. Pokud se neoteplí, což by nemělo, budeme tvořit i sochy sněhové,“ ujistil Hrabal.

Nejzajímavější bude víkendový program. Až ve čtvrtek totiž začínají sochaři pracovat. V sobotu 14. ledna v deset dopoledne startuje doprovodný program s hudbou, rozhovory, tanečními a hudebními vystoupeními, soutěžemi pro děti či karaoke show.

Naváže hodnocení

V neděli 15. ledna se v devět hodin ráno uskuteční prezentace dokončených soch a následovat bude opět moderovaný program. V poledne odborná porota vyhodnotí jednotlivá díla, o dvě hodiny později vyhlásí vítěze odborné i divácké soutěže.

„Doporučuji zajet se podívat i na práci sochařů, je opravdu zajímavé sledovat profesionály při vytváření soch. U těch sněhových se pracuje s obrovskou hmotou, umělci používají velké lopaty, rýče a podobné nástroje. Nemají dovolené pracovat se stroji s pohonem. U ledu mají naopak motorové pily, vrtačky, ostrá dláta, sekery a podobně,“ vysvětlil Hrabal.

Pro samotné výtvarníky a umělce je akce zároveň adrenalinem. Někdy se totiž stane, že socha těsně před dokončením nevydrží nápor pracovních nástrojů a spadne. Hrabal vzpomíná na nádhernou sochu, která byla v minulosti adeptem na vítězství. Nečekaně však praskla a chybělo velmi málo, aby zranila sochaře.

Pokud návštěvníci nestihnou víkendový program a chtějí si hotová díla užít v klidu, mohou si je prohlédnout následující týden, tedy od 17. do 20. ledna.

V sobotu 21. ledna je už od osmi hodin čeká na Pustevnách znovu soutěž, tentokrát finále soutěže škol. Program bude pokračovat ještě v neděli 22. ledna, a tím čtrnáctý ročník Sněhového království v Beskydech skončí.

SNĚHOVÉ KRÁLOVSTVÍ

* soutěž v tvorbě ledových a sněhových soch
* koná se na Pustevnách od 11. do 22. ledna
* zúčastní se profesionální tvůrci i žáci škol
* vyhlášení soutěže se bude konat v neděli 15. ledna ve 14.00