Pygmalion: Muž se snaží přetvořit ženu

Národní divadlo moravskoslezské chystá na čtvrtek 2. února premiéru komedie Pygmalion.

Legendární sázka dvou mužů o jednu ženu. To je slavná komedie G. B. Shawa. Pojednává o vzestupu chudé květinářky Lízy z periferie a jejího pádu do nejvyšších kruhů britské smetánky. S Ladou Bělaškovou a Davidem Viktorou v hlavních rolích.

Režisér kultovního muzikálu DONAHA! (Hole dupy) Pavel Šimák tentokrát sáhl po klasice, nejslavnější komedii irského dramatika a nositele Nobelovy ceny za literaturu G. B. Shawa. Ten v ní „učil Angličany jejich vlastním způsobům“.

Krutá komedie

Slavná hra z prostředí britské smetánky a londýnské periferie je postavená na pověstné sázce profesora Higginse a plukovníka Pickeringa o duši a schopnosti mladé Lízy Doolittlové. „Experiment, v němž se z dívky z ulice má stát vévodkyně, není ovšem jen pohádkou pro dospělé. Odhaluje pokrytectví, předsudky a problémy společnosti, kterou nazýváme vyspělou civilizací,“ říká o představení dramaturgyně inscenace Klára Špičková.

Pygmalion podle ní není jen romantickou komedií. Muž se v ní snaží stvořit ženu ke své představě a ona se mu vzepře. „Pygmalion je velice chytrá a vlastně krutá komedie o tom, jak přežít lásku, a také o tom, jak přežít paradoxy naší V. I. P. západní civilizace. Má hodně co říci možná právě dnes,“ vysvětluje Špičková.

Hra plná bonmotů

Podle režiséra Šimáka úspěch Pygmalionu tkví také v napínavém souboji učitele a jeho žačky. A není rovněž žádnou selankou, jak by se podle původní láskyplné pověsti o sochaři Pygmalionovi mohlo zdát.

„Pygmalion bude veselý, jiskřivý, bude o lásce a bude samozřejmě vtipný, plný bonmotů. Zároveň si myslím, že to nebude ta klasická inscenace vzešlá někde zpoza pavučin, už jenom proto, že v ní zazáří Líza v podání Lady Bělaškové a bombastický buldozer David Viktora,“ prohlašuje Šimák.

V dalších rolích diváci uvidí Petra Housku (plukovník Pickering), Veroniku Forejtovou (paní Higginsová), Františka Večeřu (Alfred Doolittle), Annu Cónovou (paní Pearceová), Marii Logojdovou (paní Eynsford Hillová), Igora Orozoviče (Freddy Eynsford Hill), Renátu Klemensovou (slečna Eynsford Hillová) a další.

Pygmalion se bude v Divadle Antonína Dvořáka hrát na scéně Pavla Boráka a v kostýmech Blanky Tesařové. Hudbu zkomponoval Zdeněk Král, pohybově na inscenaci spolupracuje Denny Ratajský a dramaturgyní je Klára Špičková, která je také autorkou úpravy překladu hry.

PYGMALION

• George Bernard Shaw
• Divadlo Antonína DvořákaMČs. legií 148/14, 701 04 Ostrava

• Premiéra hry je 2. února 2012 v 18.30
• Vstupné od 270 do 400 Kč

Režie: Pavel Šimák
Dramaturg: Klára Špičková
Scéna: Pavel Borák
Hudba: Zdeněk Král

www.ndm.cz

Vstupenky na: http://vstupenky.ndm.cz