„Pyramida byl můj životní kšeft“

Dostavuje dům za deset milionů, vlastní luxusní automobil a žije v novém bytě v centru Pardubic. Přitom jeho jediným pravidelným příjmem je magistrátní plat. Seznamte se – úředník Jiří Čáň.

Třináct let je zaměstnancem pardubického magistrátu. Řídí strategický odbor majetku a investic. Manželka je dvanáct let v domácnosti, přesto dokázal nashromáždit velký majetek. „Jsem čistej,“ říká Jiří Čáň.
V Mikulovicích dostavujete luxusní dům, vlastníte drahé BMW X3, žijete ve velkém bytě v centru Pardubic… Je to pravda? Kde na to berete?
Je to pravda, dostavuji dům v Mikulovicích. Konečná cena bude tak devět milionů, plus zařízení interiéru. Určitě to musí stát do deseti milionů. Pozemek jsem kupoval před šesti lety za 800 korun za metr.

Jak stavbu domu platíte? Vzal jsem si hypotéku asi na 2,5 milionů korun. Splácím do patnácti tisíc korun měsíčně.

Bydlíte ve velkém bytě v Nerudově ulici. Ten je také váš?

Byt není můj, ale manželky. Měla byt na Dukle, ten prodala a koupila tento.

Co dělá vaše paní?

Manželka nepracuje, je doma. Já ji živím, jsem přece její manžel. Stará se mi o dítě.

S manželkou žijete společně?

Máme asi dvanáct let soudně rozdělený majetek. Žijeme spolu, ale je to pochopitelný důvod. Manželka získala něco od svých rodičů, já zase od svých. Takže nevím, proč bychom měli mít společný majetek.

Pořád to nevychází. Váš měsíční příjem je asi padesát tisíc korun. Jak jste tedy přišel k takovému majetku?

To je úplně jednoduché. V centru města je jeden obchodní dům, kde jsem byl pětadvacetiprocentním akcionářem. V momentě, kdy byl zkolaudovaný, tak jsem ty akcie prodal. Nebudu vám říkat komu a od koho. To mi nepřijde vůči partnerům férové. První akcie jsem prodal v roce 2004 a druhou část v roce 2006. Nebyl jsem ovšem statutárním zástupcem. Z prodeje akcií jsem získal přibližně deset milionu korun. Teď už vám to musí vyjít.

O který dům šlo?

Když půjdete po třídě Míru, tak ho uvidíte.

Pyramida?

Ano

Byl to dobrý obchod?

Tohle byl samozřejmě můj nejlepší životní kšeft. Ovšem kdybych třeba počkal a prodal to později, tak jsem mohl vydělat víc.

Je podle vás v pořádku, že magistrátní úředník dělá takovéto obchody?

Je to podle mě úplně mimo moji funkci. To je to samé, jako když teď dostavím rodinný dům a prodám ho. Co to má společného s mojí funkcí? Pozemky byly soukromé. Od soukromých společností. Město na to nepřidalo ani korunu. Když do toho město nevloží ani korunu, tak jaký by tam měl být střet?

Vědí lidi kolem vás o vašem obchodu s Pyramidou?

Ne. Proč bych to říkal? Nechci zveřejňovat, co mám. To mám jako přijít, a říct: „Já úředník Jiří Čáň jsem prodal dvacet pět procent akcií za deset milionů korun?“

Zajímala se o váš majetek policie?

Policie ne, ale asi třikrát mě vyšetřoval hradecký SPOK. (Útvar odhalování korupce a finanční kriminality – pozn.red.) Třeba kvůli autu. Vyloženě na základě anonymního udání. Nikdo to nepodepíše, nikdo vám to neřekne přímo do očí, nikdo se vás na to nezeptá.

Setkáváte se s výtkami politiků a s nařčením z korupce?

Nikdo za mnou nepřišel a neřekl mi, že něco dělám špatně.

Neuvažoval jste kvůli tomu všemu, že byste opustil svoji práci?

Mnohokrát. Přemlouvali mě, ať ještě zůstanu do konce volebního období. Já to chápu, je to jenom o typické české závisti.

Takže máte čisté svědomí?

Když mám čisto v příjmu, tak nevím, v čem jiném bych čisto neměl mít.