Pyšná. Rodinná lyžovačka

Pár lyžařů a tři svahy v sevření okolních kopců s výhledem na zříceninu. Areál Pyšná stojí za poznání.

Vysoká Pec / Skiareál Pyšná u Vysoké Pece patří k menším zimním střediskům, ale na kráse mu to neubírá. V týdnu lyžují sportovci na kratší sjezdovce při večerním lyžování. Většinou se tam sejde kolem dvacítky skalních lyžařů, takže na ně vlek stačí a lidé nestojí fronty.

Přátelskou atmosféru si pochvaluje Martin Lechman z Mostu. „Mám tam hodně známých. Dole u vleku je perfektní občerstvení. A samozřejmě je tam super svah,“ vyjmenovává Lechman důvody, proč jezdí z Mostu právě na Chomutovsko.

Muldy pro náročné

O víkendu pouští vlekaři delší lanovku s výškovým rozdílem 117 metrů. Přestože je v areálu rolba, někteří návštěvníci si stěžují, že je dlouhá sjezdovka s muldami spíše pro skicrossaře. Na výtku okamžitě provozovatelé zareagovali, takže po dalším víkendu na jejich práci pěli lyžaři jen ódy.
Do syta si sněhu užijí v Pyšné i děti. „Máme mezi sjezdovkami skipark s malým vlekem, kde jezdí děti zadarmo. Je to mírná louka, na které se učí lyžovat,“ láká do lyžařského parku rodiny jeden z provozovatelů Jiří Vlk. Děti se tam nudit nebudou, na svahu jsou stabilně i brány, kterými mohou projíždět.

Novinkou letošní sezony jsou permanentky rozdělené na dopolední, odpolední a celodenní. Zatímco večerní lyžování vyjde na 170 korun, celodenní permanentka na 260 korun pro dospělého.

Parkování zdarma

Ani na jednom ze tří parkovišť, kam se vejde osmdesát vozů, neplatí motoristé ani korunu. Od návštěvy je může odradit jen cesta z Vysoké Pece. Uklouzaná silnice vyžaduje od řidičů maximální pozornost.