Radcliffe jako Ginsberg zabíjí miláčky

Daniel Radcliffe

Daniel Radcliffe Zdroj: Profimedia.cz

Je překvapivé, že se snímek Zbav se svých miláčků vyhnul českým kinům a vyšel rovnou na DVD. Kromě toho, že jde o velmi solidní snímek, jeho hlavními hrdiny jsou Allen Ginsberg, William S. Burroughs a Jack Kerouac, a Ginsbergův part si zahrál Daniel Radcliffe, tedy herec proslavený rolí Harryho Pottera. Ale asi ani to nestačilo, což je ve výsledku škoda, protože o povedeném debutu Johna Krokidase se tak u nás téměř vůbec neví.

Krokidas diváky zavádí mezi tuto pozdější literární smetánku, když ještě nevěděla kudy kam a poflakovala se na univerzitě. Právě zde se Ginsberg setkává s Lucienem Carrem, který jej mezi pozdější beatniky zavedl. Ginsbergova podivínská povaha konečně našla spřízněné duše, stejně tak začal vnímat svou homosexualitu. To vše podpořené drogami, alkoholem a agresivně podporovanou nespoutaností vyvřelo ve zcela novou poezii, kterou Ginsberg začal produkovat. Zároveň mu to ale zadělalo na problémy v rodině, na univerzitě a nakonec také v samotném literárním kroužku, v němž až příliš začaly bujet vzájemné antipatie a konkurence.

Ginsberg stejně jako Kerouac a další beatnici se stali námětem filmů již několikrát. V roce 2010 si Ginsberga zahrál například James Franco ve snímku Kvílení. Většina snímků je však pohříchu až děsivě konvenční a vůbec neodpovídá revolučnosti a charakteru svých postav a doby, v níž žily. Právě v tomto se ale Krokidasově prvotině daří. Byť je schéma snímku většinou lineární a chronologické, celkově snímek působí chaoticky, těkavě, nervózně. Jako by v něm tikala bomba, která může každou chvíli explodovat a všechno zničit. Ale dokud se tak nestane, jen velmi příjemně vrní a diváka škádlí.

Skutečně fantastické pak jsou montážní scény, často zachycující drogový rauš. Jejich volnost vychází z dunivého jazzu, který ve čtyřicátých letech ovlivnil veškerou kulturu a Kerouac mu složil v románu Na cestě ohromnou poctu.

Pro mnohého diváka znalého spíše díla než životů slavných literátů pak bude šokující, že Krokidas většinu z nich cíleně vykresluje jako v podstatě slabochy. Ačkoli Kerouac působí oproti ostatním „kolegům“ jako chlapák, stejně oproti své partnerce působí téměř křehce. A ostatní, v té době ještě chlapci, dělají nejrůznější vylomeniny, třeba i vymýšlejí novou poezii, protože žít skutečné životy prostě nedokážou.

Zbav se svých miláčků
(drama, USA, 104 minut)
Režie: John Krokidas
Hrají: Daniel Radcliffe, Dane DeHaan, Michael C. Hall
Na DVD od května 2014
Hodnocení: 70 %