Radouč „sekají” ovce

Správa Chráněné krajinné oblasti Kokořínsko se inspirovala ochranáři z Vyšeňských kopců u Českého Krumlova.

Těžko přístupné terény rezervace Radouč budou vypásat ovce. Hlavně na místech, kde se daří teplomilným trávníkům a vzácným rostlinám. Kvůli vysoké a husté trávě se tam zatím nemohou udržet.
„K největším skvostům chráněného území patří výskyt devaterky poléhavé. Jde o drobnou, žlutě kvetoucí rostlinu. Daří se jí na výběžcích skal. Kromě devaterky roste na svazích také koniklec luční nebo kavyl Ivanův,” řekla ochranářka Hana Urbanová.
Na tamních stráních se potýkali s náletem. Když ho vyřezali, začali tam růst akáty a další keře. Jejich počet je třeba snížit. Obstará to stádo ovcí. „Spásání je tradiční způsob udržování porostů. Je vhodný na strmých kopcích, kam se nedostane technika. Právě na Radouči kosení brání četné skalky. Pro zvířata bude terén dostupnější,“ řekla Urbanová.

Potěší také děti

Ochranáři chtějí částečně odstranit nálet a provzdušnit drn. Tím se uvolní prostor a trávníky budou druhově pestřejší. „Posílí se tím populace koniklece lučního. Chceme také ukázat lidem, jak je možné trávník ošetřovat. A děti mají radost z nových obyvatel Radouče,” tvrdila Urbanová. Jako první trávu spásaly kozy. „S pastevcem koz jsme se rozešli a nyní má Radouč na starosti Roman Pick, který vlastní stádo ovcí. Novou práci si týden vyzkoušel a nyní je na dovolené. Vrátí se na začátku září,“ řekla Urbanová. Pastva potrvá do 29. září. Záleží na počasí. Stádo tam bude více než čtrnáct dnů. Národní přírodní památku Radouč tvoří skalnatý svah na levém břehu kaňonovitého údolí Jizery s opuštěným lomem. Území je cenné, žije tam mnoho vzácných živočichů. Stádo ovcí má pomoci, aby se tam udrželi. Zvířata vypasou celé území Radouče ve třech sektorech - u zahrádek, pod lomem a na svahu od lomu k lesu. Je to plocha o rozloze přibližně jednoho hektaru. Návštěvníci nesmí po dobu pastvy ovce ani kozy krmit. V blízkosti pastviny by se neměli volně pohybovat psi, kteří by zvířata rušili.

Stádo pod dohledem

„Stádo se může splašit a zvířata zranit na nerovném terénu, například na skalkách,“ varovala Urbanová. Jejich bezpečnost zajistí nejen ohradník, ale také pastevec. Se stádem bude stále. V nočních hodinách budou na Radouč a její okolí dohlížet také strážníci městské policie.
V září, kdy se pastevec vrátí, bude jeho dvacetihlavé stádo bohatší o kozy kamerunské. Přibere je kvůli skalnatému terénu. Ovcím se tam špatně chodí.
Kozy jsou podle ochránců i chovatelů pro pohyb ve členitějším terénu lépe vybavené. Udrží se i na velmi strmých svazích, jakých je na Radouči několik. Pokud zrovna zvířata nebudou na pastvině, může to být vinou deštivého počasí. Stádo se na svahy vrátí s dalším jasným dnem. Také proto ochranáři vyčlenili na spasení delší časový úsek. Určených čtrnáct dnů se může kvůli špatným podmínkám protáhnout.