„Ráj“pro dva? Jak to bude v Edenu

Eden je jenom jeden, ale nájemce má dva. Ke slávistům se teď přidá konkurenční Bohemka, která tam bude jenom „doma“.

Pikantním zápasem začne v pátek 16. července fotbalová liga. Vršovické derby Bohemians 1905 – Slavia se uskuteční v Edenu, kde jsou doma „sešívaní“. V tomhle duelu však hostiteli budou „klokani“.

Bohemka má na červenobílém stadionu hrát nejméně následujících pět let. Soužití dvou konkurenčních klubů v jednom „ráji“ bude zvláštní, jak ukazuje následujících sedm bodů.

1. ZÁZEMÍ MAJÍ V EDENU JEN „SEŠÍVANÍ“

Hned v úvodním ligovém kole nastane podivná situace. Bohemians 1905 hostí Slavii v aréně, kde na rozdíl od svého soupeře nemají zázemí. „S vlastníkem stadionu jednáme o tom, že na jižní straně by něco vzniknout mohlo,“ říká ředitel Bohemky Lukáš Přibyl.

Zatím „klokani“ pořád sídlí v Ďolíčku a jejich vršovickému rivalovi to nevadí. I když… „Naším jednoznačným cílem je nenarušení domovského postavení Slavie v Edenu, ale vnímáme ekonomickou realitu. A sdílení některých nákladů je i pro nás výhodou,“ podotýká tiskový mluvčí „červenobílých“ Ondřej Zlámal.

2. BOHEMÁCI MŮŽOU ZAJÍT NA „NÁKUP“

Přímo v Edenu vznikne „klokaní“ fanshop a při jejich duelech budou u arény stánky.

3. FANOUŠCI HOSTÍ NA OPAČNÉ STRANĚ

Při všech domácích zápasech „zelenobílých“ zabere jejich kotel jižní tribunu. Na skalní příznivce hostujícího mužstva zbude sektor v rohu severní strany stadionu. „Budou tam přenosné, ale pevně ukotvené bariéry,“ poznamenává Přibyl.

To „sešívaní“ berou. „Jenom věříme, že samotná severní tribuna, která je od vybudování stadionu bytostně obsazená slávistickým kotlem, nebude pro utkání Bohemians využívaná,“ upřesňuje Zlámal.

4. EDEN JE POŘÁD ČERVENOBÍLÝ

Zatímco třeba mnichovská aréna mění barvy podle toho, který celek v ní hraje, Eden zůstává červenobílý. „S vlastníkem stadionu diskutujeme o případné výměně sedaček i o možnosti zelené výzdoby v jižní tribuně,“ hlásí Přibyl.

Jeho protějšek je v klidu. „Nemáme žádné informace o tom, že by mělo dojít k nějakému barevnému odlišování stadionu. V Edenu vždycky byla doma Slavia, má tady výsostné postavení,“ říká Zlámal.
5. „KLOKANÍ“ CHLÉB SE ŠKVARKY

Fandové Bohemky, z Ďolíčku zvyklí na chléb se sádlem a škvarky, ohrnují nos nad sortimentem občerstvení v Edenu. Tamější strava je podle nich příliš americká. Stejně jako ta v hale, kde hraje hokejová Slavia. „Jednáme s cateringovou společností, jež zásobuje Eden.

Jejím zájmem je, aby se toho prodávalo co nejvíc. Snažíme se o kompromis. Rádi bychom i takhle zachovali něco z Ďolíčku, i když je nám jasné, že třeba zrovna ten chleba se sádlem přenést nemůžeme,“ hlásí Přibyl.

6. TRÁVNÍK A DVOJNÁSOBNÁ ZÁTĚŽ

Na stadionu se odehrávají jen mistrovské zápasy a tréninky krátce před nimi. Přesto může být problém s kvalitou hrací plochy. „Věříme, že s větší zátěží přijde intenzivnější péče o trávník. V minulých dvou letech jsme do něj nacpali dost peněz,“ podotýká Zlámal.

„Zelenobílí“ už mezitím hovoří o novém povrchu. „Zatím na trávník v Edenu nejsou moc dobré ohlasy. Možná se bude muset aspoň částečně vyměnit,“ poznamenává Přibyl.

7. JÍZDNÍ ŘÁD

V posledním podzimním kole hrají slávisté i „klokani“ doma. Na ligovém webu je u obou zápasů stejný den i čas výkopu. „Dohodneme se tak, že třeba jeden z nás nastoupí v pátek a druhý v neděli,“ komentuje to Přibyl.

První a poslední kolo ligy přináší problém s tréninky před vršovickým derby. „Nemyslím si, že by jejich načasování mělo být obtížné. Při zápasech v evropských pohárech vždycky v pohodě proběhly tréninky obou týmů. Řešení se najde i teď,“ hlásí Zlámal.