Ráj roušek a plastických operací. Šest důvodů, proč navštívit Taiwan

Trhy

Trhy Zdroj: Michaela Trnková

Noční trh
Motocyklistka s rouškou
Noční trh
Noční trh
Noční trh
28
Fotogalerie

Taiwan, turisty opomíjený ostrov u Číny, běžně zaměňován z Thajskem. Domov pro 23,5 milionů lidí – z toho trvalým bydlištěm pro pouhé tři Čechy. Má reputaci jako místo s velmi pracovitými lidmi a levnou elektronikou. Zaslouží si však větší pozornost, nabízí toho totiž o mnoho více než jen kalkulačky za pár korun. Čím se Taiwan vyjímá a co o něm málokdo ví?

Věčný boj za nezávislost

Taiwan nikdy nebyl součástí Číny a jeho obyvatelé jsou na to řádně pyšní. Mají svou prezidentku, vládu, legislativu, měnu. Zeptejte se ale v Číně – tam ho naopak považují za svůj. Proč? Taiwan je na ní ekonomicky závislý a jen těžko by bez její podpory fungoval. Každý stát má tedy pohled svůj a pravda je někde mezi.

Rouška jako módní doplněk 

Rouška je v Asii, hlavně ve velkoměstech, standardní výbavou všech lidí, kteří se alespoň trochu zajímají o své zdraví nebo o módu. Ve smogem zamořených oblastech slouží jako ochrana před emisemi. A protože Taiwanci sledují trendy Jihokorejců, kde rouška doplňuje styl oblékání lidí všech věkových kategorií, i čím dál více Taiwanců si pořizuje roušku jako módní záležitost. Třetí využití shledává u stánkařů či prodavačů, a to z hygienických důvodů.

Modelkou snadno a rychle

Na plakátech či v obchodech s oblečením se modelky Asiatky objevují zřídkakdy, zato slečny bílé pleti jsou velmi populární – natož ty s modrýma očima a světlými vlasy. Na ulici jsou takové typy středem pozornosti, na ulici je místní žádají o společnou fotku, ti méně odvážní se jen ukloní a fascinovaně je pozorují. Při troše štěstí je slečně nabídnuta práce modelky. A chce-li si dotyčná při budování modelkovské kariéry cestu usnadnit, stačí se přidat k facebookové skupině, kde přibývají nabídky na seriózní focení pro bělošky na Taiwanu každou chvíli.

Odměna za dítě

Taiwan je v celosvětovém žebříčku porodnosti na 216. místě ze všech 223 zemí. Na každých 1000 obyvatel se zde ročně narodí pouze 8 dětí (8,47). V některých částech Taiwanu proto vláda rodině nabízí 20 tisíc tchajwanských dolarů (více než 16 tisíc korun) za každé narozené dítě, všem navíc samozřejmě měsíční podporu.

Plastické operace - často, ale střídmě

Taiwan je šestou zemí co do počtu plastických operací. Průměrně chirirgové provedou 44 plastických operací na deset tisíc obyvatel. Například v sousední Čína jich obyvatelé podstoupí jen devět. Taiwanci jsou však v zákrocích konzerativnější než jiné asijské státy, nejčastějšími operacemi je vyhlazení vrásek nebo takzvané anti-aging operace proti projevům stránutí, dále například zviditelnění očních víček.

Odpadkový paradox

Taiwan byl před lety známý jako “Odpadkový ostrov”, nyní má jeden z nejefektivnějších recyklačních systémů na světě a působivou míru recyklace odpadků 55 %. Navíc například hlavní město Taipei je překvapivě čisté. Těžko na zemi najdete odpadek či nedopalek, a to i přes to, že je odpadkových košů ve jen městě velmi málo.