Rakouský filozof mění operu a literaturu v mýdlo

Wolfgang Lederhaas se svým literárním mýdlem

Wolfgang Lederhaas se svým literárním mýdlem Zdroj: Profimedia.cz

Sluch nám umožňuje těšit se ze zpěvnosti operní árie a zrak zase obdivovat výkony umělců. Jak je tomu však s ostatními smysly, zvláště s čichem? Podle Wolfganga Lederhaase na to může dát odpověď mýdlo. Profesor filozofie Lederhaas se vzdal univerzitní kariéry a loni založil svůj podnik, jehož cílem je přeměňovat literaturu, hudbu či obrazy ve věci, jichž se lze dotýkat a cítit je.

„Kosmetický průmysl je skutečně všeobsahující. Chtěl jsem jít hlouběji a nabídnout spotřebitelům více,“ vysvětluje šestatřicetiletý muž ve svém podniku ve Vídni.

Jeho první kolekce je za 80 eur (dva tisíce korun) k mání v rakouských obchodech: je to černá krabice se šesti mýdly, z nichž každé evokuje některé dílo německé literatury 17. a 18. století. Mezi těmito díly je bajka Undine Friedricha de la Motte Fouquého, román Heinrich z Ofterdingenu od Novalise a román Hyperion aneb Eremita v Řecku od Friedricha Hölderlina.

„Je to zcela jednoduché. Stejně jako u každého mýdla dám všechny ingredience do hrnce, mísím je a udělám z nich mýdlo,“ vysvětluje Wolfgang Lederhaas. „Do hrnce vkládám vše, co vím o tom kterém díle, všechny vůně, barvy, bylinky a rostliny, o nichž se tam hovoří, všechno, co mě může inspirovat, všechno, co mi poskytuje nějakou stopu,“ dodává.

Například pro román Hyperion aneb Eremita v Řecku použil do mýdla olivový olej a vavřín. Pro své nové mýdlo Kouzelná flétna od Wolfganga Amadea Mozarta přimísil do mýdla růže a cedr, o nichž se v opeře hovoří.

Literární mýdlo Wolfganga LederhaaseLiterární mýdlo Wolfganga Lederhaase | Profimedia.czLiterární mýdlo Wolfganga Lederhaase

Vídeňské mýdlo – vůně marcipánu a sachr dortu

Rovněž významná je barva mýdla: u Kouzelné flétny musí být mýdlo jasně oranžové. Je tam mnoho citrusových plodů, citrón, pomeranč, mandarinka a grapefruit, vysvětluje.

„Můžete si samozřejmě koupit klasické mýdlo za 20 centů (pět Kč). Má vám rovněž co říci, ne však to, co byste si přáli slyšet. Je v něm zahrnuto zneužívání pracovní síly, plýtvání zdroji, syntetické příměsi a znečištění,“ říká Ledrehaas.

„Mohu přetvořit v mýdlo cokoli,“ tvrdí. „Možná i města jako jsou New York nebo Paříž. Kdybych chtěl vytvořit mýdlo reprezentující Vídeň, bude muset být cítit marcipánem a sachr dortem s velkou porcí šlehačky.“