Realitní poradna

Chtěl bych pracovat jako makléř v realitní kanceláři. Jakou musím mít kvalifikaci, resp. kde mohu absolvovat rekvalifikační kurz?

?

[file:13007:small:right]

Pro tuto práci je vhodné mít určité osobností předpoklady k efektivnímu zvládání komunikace s klienty, jinak řečeno mít obchodního „ducha“. Druhým základním požadavkem je mít dostatečné znalosti k výkonu této profese, a to z několika různých oborů.

Pro ilustraci uvádím okruhy, z nichž je nezbytné mít potřebné odborné znalosti pro kvalifikovaný výkon realitní činnosti (od vstupu ČR do EU je třeba znát příslušné právní normy nejen českého, ale také evropského práva): občanské právo, obchodní právo, právní normy týkající se katastru nemovitostí, daní, bankovnictví, oceňování nemovitostí, stavební právo vč. územního plánování, základní znalosti o stavbách (typy, konstrukce apod.), marketing a již zmíněné zásady komunikace s klientem (obchodní dovednosti).

K získání oprávnění (živnostenského listu) k poskytování realitních služeb v České republice není zapotřebí prokazovat žádné vzdělání ani praxi v oboru. Má-li však být zprostředkovatelská činnost v oblasti nemovitostí vykonávána na profesionální úrovni, vyžaduje, aby každý makléř měl nejen vysoké odborné znalosti a určité zkušenosti podložené praxí, ale také vysokou míru osobní zodpovědnosti. A to nejen proto, že tato činnost je činností, při které dochází k převodům vlastnictví nemovitostí a tomu odpovídajícím převodům značných finančních částek.

Doporučuji každému zájemci o práci realitního makléře, aby se rekvalifikoval u poskytovatele příslušného vzdělání. Například Asociace realitních kanceláří České republiky již léta nabízí profesní vzdělávání včetně kurzů vhodných právě pro začínající realitní makléře, které mají status rekvalifikačního studia.

Bydlím v domě, kde dosud nemáme vůbec měřenou spotřebu teplé a studené vody. Bytový dům je zatím ve vlastnictví obce, po vytvoření společenství vlastníků chceme řešit i otázku měření spotřeby vody. Můžete mi poskytnout bližší informace?

Vaše rozhodnutí zavést měření spotřeby vody je rozhodně správné, dnes již většina bytových domů měření provádí. Na trhu je řada firem, které nabízejí kompletní služby, tj. nejen vodoměry, ale také jejich každoroční odečty, tj. zjištění stavu naměřených hodnot na každém vodoměru a jejich zpracování až do kalkulace spotřeby vody v korunách pro každý byt či nebytovou jednotku. Samotné vodoměry lze pořídit za cenu 400 Kč/kus – záleží na jejich technických parametrech. S výběrem dodavatele, typu vodoměru, resp. systému odečtu („ručně“ s nutností odečtu stavu vodoměru na místě nebo pomocí elektroniky „na dálku“) doporučuji obrátit se na firmu, která vám zajišťuje správu vašeho domu. V případě, že po ustavení společenství vlastníků budete hledat jinou správcovskou firmu, můžete vybírat ze seznamu správců nemovitostí – členů Asociace realitních kanceláří České republiky. Ještě bych chtěl dodat, že vodoměry musí být tzv. cejchované, tj. jednou za pět let je třeba je vyměnit za nové nebo repasované. Takže musíte počítat i s příslušnými náklady na tuto výměnu vodoměrů. Od 1. 1. 2012 je tato doba stejná pro vodoměry na teplou i studenou vodu, tedy již zmíněných pět let.