Realitní poradna

Máme v úmyslu si koupit rodinný domek. Slyšel jsem, že v některých částech ČR existuje zvýšený výskyt nebezpečného radonu. Jak nejlépe zajistit, abychom si nekoupili domek na místě s nadměrným únikem radonu? Zjišťují realitní kanceláře výskyt radonu při zprostředkování prodeje?

#####Tato rubrika vzniká ve spolupráci s Asociací realitních kanceláří ČR

Máme v úmyslu si koupit rodinný domek. Slyšel jsem, že v některých částech ČR existuje zvýšený výskyt nebezpečného radonu. Jak nejlépe zajistit, abychom si nekoupili domek na místě s nadměrným únikem radonu? Zjišťují realitní kanceláře výskyt radonu při zprostředkování prodeje?

Kvalitu obytných budov, a tím i jejich cenu, ovlivňuje řada faktorů. Jedním z nich může být i výskyt radonu. Radon je přírodní radioaktivní plyn, který vzniká při přeměně uranu 238. Ten se přeměňuje na radioaktivní částice s krátkým poločasem přeměny, které zůstávají rozptýleny ve vzduchu ve formě aerosolu. Mají karcinogenní účinek a podílejí se při dlouhodobém působení na vzniku rakoviny plic jako její druhá nejčastější příčina. Měření úrovně radonu (v obytných budovách, v jejich podloží, zdrojích pitné vody) je u nás prováděno řadu let a jeho výsledky jsou zachyceny ve speciálních mapách. Informace může poskytnout např. Státní ústav radiační ochrany (SÚRO) Praha. Realitní kanceláře nemají povinnost provádět měření výskytu radonu v místě nabízené nemovitosti.

Odpovědnost je na prodávajícím a opomenutí skutečnosti (záměrné nebo i nevědomé), že objekt má zvýšenou hladinu radonu, pak může být při prodeji nemovitosti v budoucnu hodnoceno jako skrytá vada a vést až k soudnímu sporu. Pro minimalizaci rizika nákupu nemovitosti v lokalitě s nadměrným výskytem radonu doporučuji seznámit se s mapou radonového indexu z geologického podloží ČR, a zejména v případě, že místo, kde máte v úmyslu koupit domek, se nachází v místech zvýšeného výskytu radonu, objednat si provedení průzkum výskytu radonu přímo v místě nemovitosti. Pronikání radonu do obytných místností lze také snížit příslušnými stavebními úpravami. Takovou stavební úpravu je žádoucí konzultovat i s odborníky na tuto problematiku.

Nepatřím mezi ty, kteří si chtějí vše udělat sami. Raději zaplatím, ale za své peníze očekávám dobře odvedenou práci. Chtěl bych si koupit byt a myslím si, že doba je pro můj záměr příznivá. Nechce se mi ale hledat sám. Je to frustrující, opakovaně narážet na nabídky jedné a téže nemovitosti vždy nabízené za jinou cenu u několika zprostředkovatelů. Jak mám postupovat?

Prostě se jim dům líbí, viděli ho v nabídce jiné realitní kanceláře nebo zjistili, že je na prodej jiným způsobem a s dohodou o zprostředkování prodeje se s majiteli prostě neobtěžují. Teprve pokud se jim zájemce o koupi náhodou ozve, začnou se pídit po majiteli a zjišťovat o té které nemovitosti detaily, o nichž do této chvíle neměli ani tušení. Doporučuji vám postupovat tak, že se buďto dohodnete s realitní kanceláří, která má na nemovitost, jež se vám líbí, uzavřenu s prodávajícím smlouvu o výhradním zastoupení při prodeji, nebo se obrátíte na realitní kancelář s žádostí, aby vám byt podle vašich požadavků vyhledala.