Řeč statistik je neúprosná - realitní trh dále klesá

Počet transakcí s nemovitostmi byl v tuzemsku za letošní tři čtvrtletí nejnižší od roku 2008, kdy tyto údaje začal Český úřad zeměměřický a katastrální (ČÚZK) zveřejňovat. Největší pokles o 28 procent vykázaly transakce s byty. „Zatímco meziroční srovnání prvního pololetí 2011 vzbuzovalo pozitivní očekávání na realitním trhu, třetí čtvrtletí bohužel ukazuje na další pokles. Pozitivní obrat z první poloviny roku se rozptyluje, neboť hlavní ukazatele se opět začaly propadat rychleji,“ řekl Petr Novotný z realitního týmu advokátní kanceláře VDNU legal.

Celkově od ledna do konce září lidé v Česku uskutečnili 491 399 realitních transakcí, což je meziroční pokles o tři procenta. Katastrální zápisy k pozemkům a rozestavěným i dokončeným budovám se snížily v průměru o deset procent. „Dalším potvrzením negativního obratu jsou i rozestavěné byty. V první polovině letošního roku došlo poprvé od roku 2008 k výraznému nárůstu v počtu rozestavěných bytů, mezi prvním a druhým čtvrtletím 2011 dokonce o 41 procent. Ve třetím čtvrtletí však již ve srovnání s druhým došlo k překvapivému poklesu o celých 17 procent,“ poznamenal právník a realitní odborník Novotný.

Z dlouhodobého sledování statistik podle něj vyplývá, že změny na trhu se vždy projevují jako první právě v zápisech k rozestavěným bytům. Čísla ČÚZK se týkají transakcí zapsaných do katastru vkladem. Tím se rozumí změny, které vznikají především na základě smlouvy. Vedle nejčastěji zastoupeného vlastnického práva sleduje úřad změny zástavního práva, předkupního práva nebo věcných břemen.