Řecko vyprodává rodinné stříbro, uvolnilo cestu k privatizaci telekomunikační společnosti OTE

Tsipras, Řecko,

Tsipras, Řecko, Zdroj: ctk

Sídlo řecké společnosti OTE
Athény, Řecko (ilustrační foto)
Řecko,
Řecko, vlajka
5
Fotogalerie

Řecký parlament dnes zrušil své právo veta nad změnami v dohodě mezi státem a hlavním akcionářem komunikační společnosti OTE. Uvolnil tím cestu k plánovanému prodeji státního podílu v podniku. Vláda chce prodat pět procent akcií OTE v hodnotě kolem 200 milionů eur (5,4 miliardy korun), uvedla agentura Reuters.

 

OTE ze 40 procent vlastní německý telekomunikační podnik Deutsche Telekom, který firmu také řídí. Stát má v OTE deset procent a podle akcionářské dohody má právo jmenovat pět z 11 členů správní rady a má i konečné slovo v klíčových manažerských rozhodnutích. Zbytek akcií mají soukromí investoři v podobě volně obchodovaných akcií.

V rámci loňského třetího záchranného programu pro Řecko Atény věřitelům slíbily uskutečnit rozsáhlé prodeje státního majetku, včetně poloviny státního podílu v OTE.

Nejprve je ale nutné převést tento podíl na privatizační agenturu HRADF, která by později akcie prodala. Deutsche Telekom má přitom právo odmítnout kupní nabídku jakéhokoli zájemce.

OTE je druhá největší řecká veřejně obchodovaná společnost a její tržní hodnota činí zhruba čtyři miliardy eur. Firma podniká rovněž v Rumunsku a Albánii.