Vlastník T-Mobile navýšil zisk díky americké divizi a slabému euru

Sídlo Deutsche Telekom v Bonnu

Sídlo Deutsche Telekom v Bonnu Zdroj: Qualle via Wikimedia Commons (CC BY-SA 3.0)

Německé telekomunikační společnosti Deutsche Telekom AG vzrostl ve třetím čtvrtletí očištěný zisk před zdaněním, úroky a odpisy (EBITDA) o 13 procent na 5,17 miliardy eur (140 miliard korun). Hospodaření podpořila americká divize T-Mobile, hlavně díky oslabení eura.

Tržby se zvýšily o 9,3 procenta na 17,1 miliardy eur. Analytici v anketě agentury Bloomberg čekali zisk 5,14 miliardy eur při tržbách 17,3 miliardy eur. Čistý zisk se zvýšil na 809 milionů eur z loňských 506 milionů.

Zisk na německém trhu se snížil, částečně kvůli nákladům na modernizaci sítí. Deutsche Telekom se snaží zmírnit ztráty v oblasti tradičního, pevného telekomunikačního spojení a investuje do nových, širokopásmových služeb, aby získal nové klienty. Tržby v Německu se ve čtvrtletí zvýšily o 0,1 procenta, EBITDA však klesl o 2,4 procenta.

Zisk v Česku roste

Příjmy a zisk firmy se ve čtvrtletí snížily v Rakousku, Řecku, Nizozemsku a Rumunsku. Naopak růst zisku zaznamenala firma v Polsku, Chorvatsku a České republice. Silně rostl i zisk a příjmy divize ve Spojených státech, která je nyní největší divizí skupiny. Deutsche Telekom potvrdil výhled na celý letošní rok. EBITDA má činit 18,3 miliardy eur. Odhad však nebere v úvahu růst dolaru vůči euru, který zvyšuje hodnotu příjmů z USA při přepočtu na euro.

Deutsche Telekom je podle objemu tržeb největší telekomunikační skupinou v Evropě. Součástí firmy je i T-Mobile Czech Republic, který je podle počtu zákazníků největším mobilním operátorem v České republice.