Ředitel: ohrožený druh

Oblíbeného ředitele gymnázia krajští radní odvolali, kritizovaného šéfa zoo zatím městská dozorčí rada hájí.

Šéf brněnské zoo Martin Hovorka a hlava Gymnázia Matyáše Lercha Petr Kovač měli ještě koncem října společné dvě věci. Oba byli řediteli významných institucí. A oba spojovala Žižkova ulice. Hovorka v ní bydlí a z okna svého bytu na budovu gymnázia, v němž měl Kovač ředitelnu, dokonce vidí.

Vše ostatní oba manažery staví do protikladu. Populárního ředitele, který během devatenácti let vybudoval respektovanou školu, krajští radní odvolali. Hovorka dál zůstává ředitelem, ačkoli mu někteří zaměstnanci připisují neúspěchy a chtějí, aby odešel. Kovačův vaz zlomila kontrola z kraje. „Kontrola hospodaření školy odhalila závažná pochybení,“ zdůvodnil krajský radní Miloš Šifalda. Za Kovače se záhy v petici postavily tři tisíce lidí a čtrnáct set studentů za svého ředitele neváhalo demonstrovat v hustém dešti mimo jiné třeba s heslem „Vraťte nám srdce naší školy“.

Hovorka může být v klidu minimálně do 11. prosince, kdy zasedá dozorčí rada městské firmy. Odboráři ho tam plánují svrhnout, vytýkají mu špatné hospodaření. Poslední kapkou je podle nich druhý útěk dželady Heika. „Hospodářský audit v zoo odhalil drobnosti a kvůli útěku paviána není nutné ředitele odvolat,“ říká náměstek primátora Martin Ander, který je členem dozorčí rady zoo.

Příznivci Kovače si naopak myslí, že ředitel gymnázia byl odvolán právě kvůli „drobnostem“.

„Kontrola odhalila nesrovnalosti, které v součtu přesáhly dvě sta tisíc korun. Ve srovnání s osmačtyřicetimilionovým rozpočtem školy to není mnoho. Navíc lze neshody vysvětlit,“ říká Josef Morávek z Kruhu přátel Gymnázia Matyáše Lercha.

Kovačovu dosavadní práci oceňují také ředitelé dalších brněnských gymnázií. Většina z nich připouští, že byrokracie postupně převažuje pedagogické poslání ředitele, ale i to, že nechybovat v administrativě je obtížné. „Ředitelé jsou ohrožený druh,“ říká ředitel Gymnázia Elgartova Tomáš Papírník.

Zatímco Kovače kritizují jen radní kraje, Hovorka má nepřátele mezi podřízenými. V zoo pracuje 130 lidí a v odborech jich je třicet. Z toho polovina nesouhlasí s tím, jak Hovorka zoo řídí. Lidé, kteří v odborech nejsou, jsou rozděleni na dva tábory. První skupina za Hovorkou stojí, druhá ne. „Zvířatům nerozumí a někdy vydává špatné nařízení,“ říká jeden z Hovorkových odpůrců, který chce zůstat v anonymitě.

Více čtěte v aktuálním vydání týdeníku Sedmička