Ředitel policie v Olomouci skončil

Šéf olomoucké policie Zdeněk Šebestík se nesmířil s reformou a odešel do civilu.

Osmnáct let sloužil u policie ředitel olomouckých policistů Zdeněk Šebestík. Po neshodách s nadřízenými tvrdě vystoupil proti Langrově reformě, podal rezignaci a odchází do civilu.

„Jsem přesvědčen, že policie se díky reformě lidem vzdaluje,“ prohlásil Šebestík. Tomu se navíc nelíbí, že policejní auta musí stát kvůli překročenému limitu na pohonné hmoty. „Nejde ale jen o nedostatek benzinu, peníze chybí třeba i na posudky soudních znalců. Nesmyslné je celé řízení policie,“ uvedl Šebestík. Reformu považuje za krok chybným směrem. „Určitě se v budoucnu všechno vrátí zpět,“ tvrdí osmatřicetiletý Šebestík, který ještě netuší, co bude dělat dál.

Od policie jej propouštěl bývalý olomoucký okresní ředitel, dnes ředitel severomoravské policie Jaroslav Skříčil. Ten tvrdí, že olomoucké vedení nefungovalo správně. „Je jasné, že v době krize musí šetřit i policie. Vrcholový manažer regionu by měl i patřičně vystupovat a podřízené motivovat,“ uvedl Skříčil. Šebestíka prozatím nahradí plukovník Ivo Vykopal. „Výběrové řízení na nového šéfa by mohlo být v srpnu,“ řekl Skříčil. Jiní olomoučtí policisté potvrdili, že i oni se chystají odejít. „Chystám se odejít ze stejných důvodů jako Šebestík,“ řekl policista, který si nepřál zveřejnit své jméno.

Policejní reformu připravil ministr vnitra Topolánkovy vlády Ivan Langer. „Někteří bývalí okresní ředitelé se nemohou smířit se zrušením středního článku řízení policie a hledají zástupné argumenty,“ uvedl exministr Langer. Podle něj je peněz na benzín dost. „Jestli Šebestík tvrdí něco jiného, je lhář. Pokud někdo šíří bludy, není mi líto, že odchází,“ řekl Langer.