Rekonstrukce Hlavního nádraží vyšla Grandi Stazioni na 1,1 miliardy korun

Celková výše investice na rekonstrukci budovy Hlavního nádraží v Praze překročila částku 1,1 miliardy korun. Řekl to Martin Hamšík, mluvčí společnosti Grandi Stazioni Česká republika, která rekonstrukci provádí. Odbavovací halu nádraží společnost slavnostně otevřela ve čtvrtek, akce se zúčastnil italský prezident Giorgio Napolitano. K završení oprav zbývá ještě dokončit historickou Fantovu budovu.

Podle Hamšíka je do současné chvíle realizováno přibližně 90 procent z celkové investice. Zbývá ještě rekonstrukce vstupních prostor Fantovy budovy, která by podle původních odhadů měla být hotová přibližně do dvou let. V rámci přestavby odbavovací haly společnost uskutečnila demoliční práce v rozsahu 9900 čtverečních metrů, vystavěla nové odbavovací centrum, eskalátory a výtahy, kamerový zabezpečovací systém, čtyři bloky nových toalet a množství obchodů. Grandi Stazioni výměnou za rekonstrukci hlavního nádraží získala od Českých drah možnost budovu nádraží komerčně využívat po dobu 30 let. V roce 2009 společnost vykázala zisk 7,1 milionu korun při obratu 140 milionů korun. Pro loňský rok společnost odhaduje zisk přibližně 14 milionů korun. Tento výsledek podle Hamšíka stále odráží skutečnost, že v loňském roce byla otevřena zhruba jen polovina všech komerčních ploch. Roční odhad obratu při plném provozu společnost uvádí ve výši 200 milionů korun a přibližně poloviční zisky před zdaněním.

Grandi Stazioni zvítězila ve výběrovém řízení na obnovu pražského Hlavního nádraží v roce 2002, budovu opravuje od roku 2006. Kromě Hlavního nádraží v Praze opravuje také nádraží v Mariánských lázních. Od rekonstrukce nádraží v Karlových Varech společnost kvůli špatnému stavu budovy odstoupila. V Grandi Stazioni Česká republika má většinu italská firma Grandi Stazioni, která je součástí skupiny Ferrovie dello Stato (italských státních drah).