Rekordní špíz kuchaři lidem rozdělí

Svatý Vavřinec, patron kuchařů a cukrářů dohlédne na lahůdky, které budou muži v bílých čepicích servírovat návštěvníkům.

Hlavním lákadlem letošního dvanáctého ročníku kladenského kuchařského posvícení bude v sobotu pokus o překonání rekordu ve vytvoření nejdelšího masovouzeninovozeleninového špízu pečeného na dřevěném uhlí. „Počítáme s tím, že by měl být dlouhý asi dvacet metrů,“ odhaduje předseda pražské a středočeské pobočky Asociace kuchařů a cukrářů Martin Slezák.
Dobrou zprávou pro návštěvníky je, že část monstršpízu mohou po upečení ochutnat. Peníze, které za to kuchaři vyberou, dostane částečně zařízení Zahrada, kde se věnují mentálně a tělesně postiženým klientům.
Překonání rekordu nebude jedinou soutěží, kterou mohou lidé sledovat, nebo se do ní zapojit. Tradičně zájemci poběží pro šunku, chystá se pojídání knedlíků i vyřezávání melounu.

Základní surovinou bude vepřová krkovička

Oslavy začnou po desáté hodině dopoledne tradičním pochodem z náměstí Svobody ke kostelu Nanebevzetí Panny Marie. V té době už budou tři kuchařské týmy v sále restaurace Stodola připravovat menu, jehož základem je tentokrát vepřová krkovička.
„Za osmdesát korun tak lidé poznají, jak se vaří v nejluxusnějších restauracích,“ upřesňuje mluvčí magistrátu Libor Kasík, kolik letos bude stát polední menu.
Ti, kteří mají obavy, aby si jídlem neublížili, mohou ještě před hodováním navštívit stánek zdravotní pojišťovny. Tam jim zdarma změří hladinu cholesterolu i cukru v krvi nebo hladinu tělesného tuku.

Děti budou modelovat
z marcipánu

„Na oslavy bych rád vyrazil, ještě jsem je nezažil, i když jsem kladenský rodák. Bude záležet na tom, jestli nebudu v práci,“ říká Miloš Šíma. Zábava je připravená i pro děti. Pro ty nejmenší například melounové pexeso, malování na obličej nebo házení míčkem v zámecké zahradě. Větší se mohou věnovat modelování z marcipánu nebo navštívit školu míchaných koktejlů. Ti nejšikovnější pak mohou vyřezávat z melounu. A také si užít pohádky v podání Fechtýřské a divadelní skupiny Thorax.

Zámek ovládne
primátorský jazýček

Slavnostní tabule v jednodenním gastronomickém muzeu na zámku letos bude v duchu primátorského jazýčku. Odborníci na ní představí, jak má menu hlavy města vypadat.
„Určitě bych neodmítl zeleninový salát, dršťkovou polévku, nové brambory s tvarohem a nakonec dezertík ve formě jahodového košíčku,“ vypočítává svá oblíbená jídla primátor Dan Jiránek, který si k troubě a sporáku sám rád stoupne.
Výstavu doplní netradiční kuchařské potřeby.
Každý, kdo plánuje v sobotu vyrazit do centra města, musí myslet na to, že ubude míst k parkování. Na bezplatném parkovišti v Zádušní ulici bude stát hlavní pódium a celá trasa od sídla policie až ke kostelu Nanebevzetí Panny Marie bude uzavřená.
Stání na náměstí Starosty Pavla však zůstane za poplatek zachováno.