Renault a Nissan mají společný plán expanze v Brazílii

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Renault

Francouzská automobilka Renault a její japonský partner Nissan plánují výstavbu nového závodu v Brazílii a rozšíření současné továrny v zemi. Cílem je do roku 2016 zdvojnásobit podíl firem na místním automobilovém trhu, který je čtvrtým největším na světě. Oznámil to dnes generální ředitel Renault-Nissan Carlos Ghosn.

Společnost plánuje novou továrnu zhruba 90 kilometrů od Rio de Janeira, která by měla vyrábět vozy značky Nissan. V současnosti má firma závod ve státě Paraná, kde se montují modely Renault a Nissan. Tento závod chce firma dále rozšířit.

„Očekáváme, že Brazílie se stane druhým největším trhem pro Renault po Francii,“ uvedl Ghosn na tiskové konferenci. Žádné bližší detaily k investici však neposkytl, včetně plánované výše výdajů, modelů, které se zde budou vyrábět, či kolik vznikne nových pracovních míst. Agentura Reuters tento týden s odvoláním na zdroje uvedla, že Nissan plánuje v Brazílii investovat do továrny 1,5 miliardy dolarů (27,6 miliardy korun) a mohl by v zemi vyrábět i elektrické vozy.

Partnerství Renault-Nissan vzniklo v roce 1999. Renault v rámci partnerství vlastní 43,4 procenta v Nissanu a Nissan pak 15 procent v Renaultu. Podíl skupiny na brazilském trhu je nyní 6,5 procenta a do 2016 se má zvýšit na 13 procent.

Brazílie je největší ekonomikou Latinské Ameriky. Země je také čtvrtým největším automobilovým trhem světa za Čínou, USA a Japonskem.