Restaurace protestují proti stravovacímu paušálu

Zdroj: Sdružení pro zaměstnanecké stravování

Provozovatelé více než dvou tisíc restaurací podepsali výzvu proti zavedení takzvaného stravovacího paušálu. Ten má umožnit firmám, aby namísto stravenek nebo dotací jídelen a kantýn dávaly lidem peníze napřímo. Restauratéři se obávají, že paušál povede k dalšímu odlivu klientů a že jejich podnikům hrozí zavírání.

Paušál prosazuje ministerstvo financí. Podle ministryně Aleny Schillerové chce dát šanci na příspěvek těm zaměstnancům, kteří nemají ani stravenky ani závodní jídelnu. Restauratéři jsou ale přesvědčení, že zavedení paušálu povede k postupnému omezení až zrušení stravenek, které dnes čerpá zhruba 1,3 milionu zaměstnanců. Výsledkem pak bude zavírání restaurací nebo zdražování poledních menu.

Petici proti stravovacímu paušálu aktuálně podepsali provozovatelé 2065 restaurací z celé České republiky. „My, níže podepsaní majitelé či provozovatelé restaurací, hospod, bister a kantýn vyzýváme členy vlády, poslance a senátory, aby zvážili negativní důsledky, které nám všem může přinést zavedení tzv. stravovacího paušálu. Jsme přesvědčeni, že tento experiment vyústí ve významný pokles našich tržeb. Samozřejmě není starostí politiků zajišťovat nám klienty a starat se o naši prosperitu. Chceme ale podnikat v prostředí, které je v rozumné míře stabilní, předvídatelné a ve kterém lze plánovat,“ píše se v petici.

Právě s onou stabilitou v posledních letech zahýbalo zavedení EET, zákaz kouření a letos nejvýrazněji uzavření podniků kvůli koronaviru. Průběžně například i roste minimální mzda.

Podle studie Institutu oceňování majetku VŠE v Praze zajišťuje 22 % tržeb v sektoru stravování právě podpora stravování zaměstnanců.  A o tyto peníze se nyní restauratéři silně obávají.