Rezidenční trh: Očekávají se jen velmi mírné pohyby cen

Jen drobné cenové procentní změny směrem dolů čekají některá česká a moravská města. Důvody jsou podle odborníků realitní kanceláře AAABYTY. CZ zřejmé: v lokalitách byly ceny nadnesenější více a propad cen z loňského roku byl pomalejší.

Dramatický pokles z roku 2009 dostal hodnoty tuzemských nemovitostí na jejich reálnou úroveň. Rok 2010 bude vzhledem k pokračujícím přísným podmínkám hypotečních bank ve znamení stagnace. „V první polovině roku očekáváme v průměru u všech nemovitostí po celé České republice stagnaci. Ve druhém pololetí je možný mírný nárůst do pěti procent. V průběhu jara 2009 opět nastartovala poptávka, a to na úroveň srovnatelnou s rokem 2006. Tato situace zůstává stabilní. Zájem je především o nepředražené nemovitosti – tedy ty, u kterých si majitelé uvědomili, že za ceny platné během boomu roku 2007 se dnes prodat nedá,“ říká ředitel realitní kanceláře AAABYTY. CZ Otakar Šmíd.

#####Plošné zlevňování nových bytů je už minulostí

Ceny novostaveb dosedly v uplynulém roce na možné dno. Během roku 2009 byl zaznamenán pokles o 15 procent. Developeři se podle analýz AAABYTY. CZ už do dalšího zlevňování pouštět nebudou, ale půjdou možnou cestou individuálních slev. V průměru se proto i u novostaveb očekává stagnace cen. Poptávka je patrná u projektů po kolaudaci s možností okamžitého nastěhování. Takzvané papírové projekty – tedy novostavby před prvním výkopem – aktuálně důvěru zákazníků nemají. Klienti jsou k míře potenciálního rizika citlivější.

Ceny bytů na panelových sídlištích šly dolů zhruba o pětinu, v některých lokalitách České republiky dokonce o třetinu. Podle Otakara Šmída se nyní dostaly na reálnou hodnotu. „Tam, kde k poklesu došlo, už další propady neočekáváme. Opět se tyto nemovitosti stávají cenově dostupnými. V průměru za celou Českou republiku proto očekáváme stagnaci. V lokalitách s pomalejším srovnáním cen – například v Plzni – by mohlo dojít ke snížení cen ještě o desetinu,“ uvedl ředitel realitní kanceláře AAABYTY. CZ.

#####Nabídka pronájmů převyšuje poptávku

V souvislosti s finanční krizí se nejen zvýšila poptávka po pronájmech, ale v průběhu druhého čtvrtletí 2009 i nabídka nemovitostí k pronájmu. Důvod byl prostý: pád cen pro prodávající představoval šok, a nabídky z prodeje tedy v některých případech raději stáhli, než by prodávali za rozumnou cenu. V tuto chvíli proto není pro nárůst cen důvod. Během roku 2009 došlo ve shodě s očekáváními v průměru za celou Českou republiku k nárůstu cen ve výši deseti procent, na kterém se však cenová hladina uklidnila. Aktuálně je dokonce nabídka opět vyšší než poptávka. Ke zvýšení cen v tuto chvíli není důvod.

Investiční příležitostí roku 2010 zůstávají – stejně jako v minulých letech – pozemky a kvalitní novostavby postavené v atraktivních lokalitách a s odpovídajícím poměrem ceny a kvality. „Dále pak jde samozřejmě o byty v centrech větších měst, startovací byty, tedy nemovitosti do 50 metrů čtverečních, a rodinné domky v lokalitách s dobrou dopravní dostupností a občanskou vybaveností, po kterých je stále vysoká poptávka,“ shrnul Otakar Šmíd.

#####Trh druhého bydlení stagnuje

Sezona chat a chalup, která trvá zhruba od dubna do září či října, nevykázala v loňském roce známky postižení krizí. Kdo byl rozhodnutý koupit, stále o tom přemýšlí. Ceny v tuto chvíli pokračují v loni zahájené stagnaci. Poptávka trvá po lokalitách v horských střediscích nebo v blízkosti vody s možností koupání a v rozumné dojezdové vzdálenosti od města. Naopak není poptávka po velkých gruntech.