Ricardo FED Alpha: do boje ekologicky

FED Alpha

FED Alpha Zdroj: Autorevue.cz

Snahy o snižování spotřeby paliva nás pronásledují snad u všech kategorií automobilů. A nevyhnou se ani armádním vozidlům.

Americká Armádní tanková divize pro výzkum, vývoj a konstrukci (TARDEC) vypsala v rámci Americké armády program Fuel Efficient Ground Vehicle Demonstrator (FED), jehož dlouhodobým cílem je zavést do služby v armádních sborech obrněné transportéry vynikající kromě svých bojových schopností také nízkou spotřebou paliva. Až do včerejška byl na výročním setkání AUSA ve Washingtonu D.C. vystaven model FED Alpha postavený podle požadavků tohoto programu.

Pod konstrukci nového čtyřdveřového obrněného transportéru FED Alpha se podepsal britský strojírenský koncern Ricardo, který prototypy nyní spolu s armádními specialisty testuje. První zkoušky v na tankodromu v Marylandu údajně dopadly úspěšně. Připomeňme ještě, že program FED byl vyhlášen v roce 2008 a jeho cílem je postavit rodinu lehkých taktických kolových vozidel, jež „vylepší vojenské technologie a omezí spotřebu paliva a tím i závislost země na ropě“.

Čtyřmístné bojové vozidlo Ricardo FED Alpha disponuje speciální strukturou karoserie Alcoa Defense z lehkých hliníkových slitin a integrovaným pancéřováním karoserie a podvozku. Pod přední kapotou se ukrývá řadový čtyřválcový motor Cummins doplněný šestistupňovou automatickou převodovkou Aisin a ráfky obouvají pneumatiky Goodyear Fuel Max se sníženým valivým odporem, jež vznikly speciálně pro model FED Alpha.

FED AlphaFED Alpha | Autorevue.cz

Autorevue.cz