Robot, který vás vezme do kina. Přesněji: on sám je kino

Robot firmy Kuka Roboter

Robot firmy Kuka Roboter Zdroj: ctk

(VIDEO) Těžko říci, kdy se naplní temné proroctví z filmu Terminátor, které vyznělo tak, že v jednom okamžiku si stroje uvědomí vlastní existenci a od té chvíle začne být lidstvu úzko. Zatím člověk roboty usilovně zdokonaluje, aby mu nejen ulehčili práci, ale byli, pokud možno, i partnery v zábavě. Robota z této kategorie představila na Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně německá firma Kuka Roboter.

Musíme doufat, že se z dobrých sluhů jednou nestanou špatní páni. Dokáží už totiž leccos. S robotem německé firmy Kuka Roboter, určeným pro zábavní průmysl, si na veletrhu můžete vyzkoušet simulovanou jízdu na motorce, lyžování na sjezdovce nebo jízdu na horské dráze.

Ředitel české pobočky firmy Jindřich Vaňous, říká, že jde o prvního robota na světě, který vozí zákazníky. Lidé v robotu sedí, nemohou jej nijak ovládat. „Je to, jako když jde člověk do kina a je v uzavřené kabině. Jde vlastně o kino, které je v pohybu,“ vysvětlil. Vjemy násobí ventilátor.

Jiný robot pocházející z rodiny Kuka Roboter si s vámi zase zahraje třeba šipky. Ale není vyloučeno, že s takovým soupeřem by vás hra brzy přestala bavit. A pokud budete frustrovaní, že vás mašina porazila na celé čáře, šetrně vám nalije vychlazené pivo do sklenice, abyste mohli smutek spláchnout.

Flexibilitu svých robotů demonstruje firma Kuka Roboter i na oblíbené hře v šipky

Podle Jindřicha Vaňouse prodala německá firma v USA a po Evropě více než stovku „vozících“ robotů, hlavně do zábavních parků. Robot se však dá využít i pro vědecké účely, například jako letecký simulátor.

Výrobní program firmy Kuka Roboter zaměřuje především na výrobu robotů pro průmysl, zejména automobilový. Letos firma dodala více než 300 strojů pro tuzemskou jedničku Škodu Auto. Obrat společnosti v ČR činí přes pět miliard eur ročně, letos tu prodala celkem asi 500 strojů. Kuka Roboter má výrobní závody v Německu a zaměstnává přibližně 2600 lidí.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.