Robot našel pod mexickou pyramidou tajemné zlaté koule

Teotihuacán

Teotihuacán Zdroj: Wikimedia Commons

Teotihuacán
Teotihuacán
Teotihuacán
Teotihuacán
5
Fotogalerie

Stovky koulí, jejichž účel zůstává pro vědce záhadou, odhalil dálkově řízený robot při průzkumu chodeb pod mexickou pyramidou Opeřeného hada.

Robot Tlaloc II-TC nesoucí kameru pronikl do sto metrů dlouhého tunelu probíhajícího pod pyramidovým chrámem v předkolumbovském městě Teotihuacanu. Zjistil, že k tunelu přiléhají prostorné podzemní komory. Ve dvou odhalil koule žluté barvy o průměru od 4 do 12 centimetrů.

Teotihuacan možná není tak slavný jako incké Machu Picchu nebo aztécký Tenochtitlan. Přesto jde o významnou historickou památku, kterou zařadila do Světového dědictví organizace UNESCO.

Ve své době patřil Teotihuacan k největším městům starověkého světa. V městě založeném někdy kolem roku 100 př.n.l. žilo kolem 100 000 lidí. Ti se kolem roku 700 n.l. z dosud neznámých důvodů sebrali a Teotihuacan opustili. Zcela jistě nevyklízeli cestu Aztékům, kteří se v této oblasti objevili až někdy kolem roku 1300 n.l.

Záhadné koule

Obyvatelé Teotihuacanu zastavěli své město pyramidovými chrámy. Jejich výzkum už přinesl nejedno překvapení. V roce 2003 odkryly dešťové přívaly díru v blízkosti šestistupňové pyramidy s chrámem zasvěceným Opeřenému hadovi. Ukázalo se, že se v podzemí skrývá stometrový tunel, který však obyvatelé Teotihuacanu zasypali troskami zbořeného zdiva. Robot Tlaloc II-TC se proto mohl vydat na průzkum podzemních prostor až po mnohaletých přípravných pracích:

Ve vzdálenosti asi 70 metrů od vchodu do tunelu objevil dvě postranní komory, které archeologové označili jako Jižní komoru a Severní komoru. V nich našel stovky koulí různé velikosti.

Jádro koulí je z jílu. Na jejich povrchu se dnes nachází žlutý minerál jarosit. Ten vznikl z pyritu, kterým byly koule obalené v době, kdy je obyvatelé Teotihuacanu vyráběli. Pyrit má zlatou barvu, a tak mohly hromady koulí skýtat skutečně impozantní pohled. Jestli se jimi někdo v temném podzemí kochal v blikotavém světle lamp a k čemu je obyvatelé Teotihuacanu používali, se možná nikdy nedozvíme.

O dalších zajímavostech ze světa vědy čtěte na webu VTM.cz>>>