Robotí invaze je tady, na pulty míří levný umělý pracovník

Stane se robot Baxter počátkem masivní expanze robotiky do výroby? (Foto: Rethink Robotics)

Stane se robot Baxter počátkem masivní expanze robotiky do výroby? (Foto: Rethink Robotics) Zdroj: Rethink Robotics

Podle mezinárodní federace robotiky pracuje v současné době v továrnách na celém světě zhruba 1 100 000 robotů. Těžkým nemyslícím strojům ale nyní v USA vyrostla konkurence v podobě nového a levného robota.

Nová epocha robotiky možná nenápadně odstartovala v USA, kde byl představen nový robot, který dokáže pracovat na továrních linkách bezpečně po boku lidí. Novinka zamíří do prodeje již příští měsíc a bude k zakoupení za 22 tisíc dolarů (asi 425 tisíc korun).

Robotí tvůrci z firmy Rethink Robotics uvádějí, že jejich výtvor nazvaný Baxter se přizpůsobuje svému okolí a naprogramovat jej dokáží během půl hodiny i zaměstnanci bez zkušeností s roboty. Stačí jen pohybovat rameny robota a sledovat výraz jeho „tváře“ na displeji.

Dnešní generace robotů pracuje zpravidla odděleně od člověka, někdy i v klecích. Typický průmyslový robot by totiž díky svým rychlým pohybům, silným ramenům a výkonným motorům mohl neopatrného člověka snadno zabít. Inženýři ovšem Baxtera navrhli právě s ohledem na práci v provozu s lidmi. Disponuje jen omezenou rychlostí a především váží pouhých 75 kilogramů.

Baxter je vybavený dvěma rameny se sedmi různými osami pohybu a podobnou hybností jako má člověk. Robot dokáže naučené objekty pomocí kamery sám lokalizovat a uchopit. Díky tomu se vyrovná jak se špatně umístněnými součástkami, tak s proměnnou rychlostí dopravního pásu.

Právě pro plnění jednoduchých až hloupých úkolů byl zkonstruován. Zatímco jeho větší a starší bratříčkové na automobilových linkách vynikají nadlidskou rychlostí i přesností, Baxter jde opačnou cestou, protože on se umí přizpůsobovat změnám ve svém okolí.

Zakladatel společnosti Rodney Brooks připouští, že z počátku bude Baxter zvládat jen omezený počet úkolů. Je ale optimistou, věří, že díky neustálým inovacím, se jeho skutečný potenciál teprve objeví.