Roboti záchranáři úřadovali v Praze

Profesionální robot FirstLook

Profesionální robot FirstLook

Do Prahy přiletěli profesionální roboti, kteří pomáhají vojákům v krizových situacích. Speciální roboty by mohli využít i pražští záchranáři nebo policejní pyrotechnici. Na představení se zájemci mohli seznámit s iRoboty FirstLook a PackBot.

Speciální roboti jdou do akce ve chvílích, kdy je vybrané místo vyhodnoceno jako pro lidi nebezpečné. „Roboti jsou nasazováni zejména při pomocných nebo průzkumných misích a také při záchraně lidských životů,“ řekl pro televizi Metropol organizátor prezentace profesionálních robotů Jiří Chaloupka.

Profesionální roboti jsou ovládáni na dálku. Zvládají pohyb po nerovném povrchu a díky plastovému provedení jsou odolní vůči nepříznivým vnějším vlivům.

Existují dva typy irobotů. Větší typ se nazývá iRobot PackBot slouží k průzkumům americké armádě, NASA a jiných organizací. Menší model iRobota FirstLook mohou využívat pyrotechnici, záchranáři či hasiči. „My mu říkáme házecí robot, jelikož je možní ho vyloženě hodit tam, kam je potřeba a slouží hlavně k záchraně první linie záchranářů či vojáků a díky vybavení kamerami a dalšími systémy slouží k prozkoumání okolí,“ uvedl Jiří Chaloupka. Jedna z dalších expedic je pro roboty naplánována na rok 2014. Místem konání expedice bude fotbalový šampionát v Brazílii.

Unikátní robot Jetty čistí klimatizaci

Posaďte se. Robot vám odebere krev