Rodičky se dočkají luxusu

Kladenská porodnice už v příštím roce nabídne maminkám větší komfort.

Přibližně na počátku listopadu začne rozsáhlá rekonstrukce gynekologicko-porodnického oddělení kladenské nemocnice. „Rodičky přestěhujeme do vedlejší budovy. Přestavba je rozdělená do etap, stejně jako chystaná rekonstrukce celého pavilonu,“ řekl zástupce ředitelky Vladimír Lemon.
V roce 2011, kdy se nastávající maminky vrátí zpět do budovy C, bude podle primáře Petra Ullrycha jeho gynekologicko-porodnické oddělení patřit ve svém oboru mezi absolutní špičku v Česku. Bude více nadstandardních pokojů a do zrekonstruovaných prostor se s rodičkami přestěhuje i nový ultrazvukový přístroj, který by oddělení mělo získat už letos na jaře.

Společné wc a sprchy zmizí

„Po přestavbě oddělení se zvýši i komfort rodičkám. Naše oddělení bude sídlit ve čtvrtém patře. Teď jsme roztahaní po čtyřech patrech. Budeme konečně v přímém sousedství s dětským oddělením, což je pro nás důležité,“ míní primář Ullrych.
Nemocnice příští rok otevře skoro dvacet luxusních nadstandardních pokojů. Zmizí společné sociální zařízení a minulostí budou situace, kdy na jednom pokoji leželo najednou šest rodiček. Ceník za nadstandard by se neměl příliš zvýšit. „Když to půjde, budeme si stále udržovat nižší ceny, než mají v některých pražských porodnicích,“ říká Ullrych.
I nový ultrazvuk by měl zlepšit kvalitu poskytované péče. „Bude o třídu lepší, než ten současný. Takový jsme neměli ani na mém minulém pracovišti ve Slaném,“ konstatuje Ullrych. Gynekolog, za kterým se právě do slánské porodnice sjížděly těhotné ženy ze všech koutů kladenského okresu.

Špatná pověst je pryč

Primář Ullrych vede kladenskou porodnici druhý rok. Počet narozených dětí v Kladně stoupá, stejně jako prestiž oddělení. Vyměnili se v něm lidé na mnoha postech a k lepšímu se změnilo se i chování lékařů a sester. „Porodnice měla špatnou pověst. Kazily ji vzájemné neshody uvnitř oddělení. To jsem už vyřešil. Někteří zdravotníci se mě ptali, jestli jsem se nezbláznil, když jsem se rozhodl jít ze Slaného do Kladna,“ konstatuje Ullrych. Svého rozhodnutí nelituje, pracovat ve spádové nemocnici pro něj byla výzva. „Před osmi lety jsem rodila ve Slaném. Porodnice v Kladně mívala takovou pověst, že kladenské ženy raději rodily jinde,“ vzpomíná maminka z Buštěhradu, která si nepřála uvést své jméno. V roce 2008 zaznamenali v kladenské nemocnici 1215 porodů, loni jich bylo o takřka šedesát víc. „Přítelkyně dala přednost Kladnu před Prahou. Měl jsem zpočátku trochu obavy, ale byli jsme nakonec spokojení,“ říká Jiří Kuchler, opora kladenských hokejistů, který se stal otcem Emy letos v lednu.