Rodinná centra v Kolíně? Není to školka

V Kolíně fungují dvě centra pečující o rodiče.

Dvě rodinná centra v Kolíně se na rozdíl od školek nestarají přednostně o děti, ale o jejich rodiče či prarodiče.

„Centrum umožňuje matkám nebo i otcům na rodičovské dovolené, aby nemuseli být pořád jen sami doma s dítětem,“ říká Lenka Beranová z centra Montessori Ovečka, které zahájilo činnost začátkem října.

Centra se snaží rodiče zapojit do společné činnosti prostřednictvím tvořivých dílen. Umožňují jim tak vzdělávat se i během rodičovské dovolené.

„Nabídku tvoří výtvarná výchova, angličtina, hudební výchovu pro rodiče s dětmi,“ vyjmenovala Alena Koruncová program centra Hvězdička z Kalinovy ulice na kolínském Zálabí.

V centru Ovečka pracují s rodiči a jejich dětmi pomocí metody montessori. „Cílem je, aby dítě všechno dokázalo samo nebo se o to aspoň pokusilo,“ vysvětluje Lenka Beranová přístup, kdy se rodiče sami aktivně zapojují do výchovy, ale nedělají nic za dítě.

Do centra Hvězdička chodí až sto dvacet rodičů týdně. V novém centru Montessori Ovečka přivítají průměrně šest maminek každý den.

V obou centrech rodiče za účast na programech platí. Obě zakladatelky kolínských center se však stále snaží shánět sponzory.