Rok 2009: opravený bazén, nová knihovna i zrušená továrna

Loňský rok se v Hradci nesl ve znamení velkých změn. Sedmička předkládá ty nejzajímavější.

Stavební stroje, desítky dělníků, prach a hluk. Tak vypadal rok 2009 na několika místech v Hradci. Novou podobu má nyní bazén, Štítného ulice i most přes Hamerský potok. Lidem unsadnily život i méně nápadné změny. Patří mezi ně třeba prodloužení některých linek MHD na sídlišti Hvězdárna nebo nový systém na odboru dopravy. Nebylo ale jen veselo. Hospodářská krize dorazila i do města nad Vajgarem a dopadla na zaměstnance Motoru Jikov.

Fakultní knihovna

Prosklená přístavba Fakulty managementu Vysoké školy ekonomické Praha přímo zve k návštěvě. Do otevřeného prostoru je vidět z křižovatky U Trojice. Architekt Milan Špulák umístil knihovnu a další učebny do velkoryse řešeného prostoru.
Ve volném výběru tu mají lidé téměř jedenatřicet tisíc odborných knih, učebnic a skript.
„Máme zájem na tom, aby sem chodila veřejnost. I proto bude celá prosklená část bez žaluzií, tedy otevřená světu,“ říká proděkan pro vnější vztahy Oldřich Syrovátka.
Nová část budovy je otevření od 1. prosince a její stavba stála 115 milionů korun.

Interliga házené žen

V závěru května zabojovaly jindřichohradecké házenkářky ze všech sil. Díky druhému barážovému utkání s Porubou udržely pro Jindřichův Hradec nejvyšší házenkářskou soutěž v republice. „Základní kámen k úspěchu jsme položili již v prvním utkání, a když pak i doma dodržely hráčky taktické plány, přehráli jsme rychlé a bojovné soupeřky zejména zkušeností a tvrdostí,“ řekl tehdy spokojený trenér René Kumpán.

Objednávkový systém

Na začátku listopadu skončilo dlouhé čekání na přihlášení nebo odhlášení auta. Pracovníci odboru dopravy nechali nainstalovat nový terminál. Řidiči se tak mohou na internetu předem objednat na konkrétní den a čas, kdy chtějí přijít. Systém jim přidělí PIN, se kterým pak na úřad přijdou a před neobjednanými dostanou přednost. Lidé i úředníci si novinku pochvalují.

Nový plavecký bazén

Plíseň ve sprchách, průvan v šatnách i osušovně. Ještě na začátku roku 2009 realita v plaveckém bazénu v Hradci. Od listopadu už to naštěstí neplatí. Pětadvacetimetrový bazén je opravený a přibyly i vířivky, protiproud nebo sauny. Změnil se také systém odbavování, do bazénu se lidé dostanou na čip ve tvaru hodinek.
„Je to jednoznačně lepší a hlavně čistší než předtím. Je to na české poměry slušný bazén,“ naznačil několikanásobný mistr republiky v plavání Martin Rus.
Opravu za 174 milionů ale kritizují handicapovaní lidé. Přístup do budovy je pro ně sice jednodušší, dostat se ale přímo do bazénu a z něj je podle vozíčkáře Romana Pišného komplikovanější než dřív.

Motor Jikov přesídlil

Kvůli omezení dodávek v automobilovém průmyslu firma Motor Jikov přesunula od října výrobu z Hradce do Soběslavi. Zaměstnanci dostali od vedení firmy na výběr. Buď začnou dojíždět, nebo musí odejít. Padesátka lidí se rozhodla pro dojíždění, i když cestou ztratí denně hodinu. Třicet zaměstnanců raději odešlo. „V Jindřichově Hradci jsme ke konci dělali jen čtyři dny v týdnu. Tohle je lepší, než být bez práce,“ dodal strojař a zároveň předseda jindřichohradeckých odborářů František Beníček.

Zastávka MHD

Lidé na okraji sídliště Hvězdárna můžou využívat novou zastávku MHD u mateřské školky nedaleko Penny Marketu. Od poloviny prosince tam zajíždějí tři linky.
Celkem sem jezdí ve všední den jedenáct spojů, které pokryjí ranní a odpolední špičku. Autobusy nejdřív zajedou na točnu na Hvězdárně a pak teprve ke školce. Cena jízdenky zůstává stále stejná. Cestující za ni zaplatí sedm korun.

Oprava Štítného ulice

Děravá a nevzhledná ulice v centru města dostala na jaře novou tvář. Dlažba propojila opticky ulice Panskou a Štítného. Při této příležitosti opravila najatá firma i kanalizaci, zřídila plynové přípojky a vyměnila elektrické kabely.
Nové je také schodiště vedoucí z ulice na nábřeží kolem kostela svatého Jana Křtitele. To si ale vysloužilo nejednu kritiku. Některým lidem se nelíbí hlavně nerezové zábradlí. To dokonce získalo první místo v anketě Sedmičky o největší ostudu města. „Překvapuje mě to. Není to ten nejzávažnější problém,“ řekl o hodnocení čtenářů městský architekt Zbyněk Hartmann.
Celá oprava přišla městskou kasu na necelých deset milionů korun. Původní rozpočet byl o čtyři miliony vyšší. Část peněz zaplatila Evropská unie.