Rok 2010 v Opavě: opravené divadlo, pivovar, dům umění i pošta

Co čeká Opavany v roce 2010? Sedmička přináší přehled nejvýznamnějších událostí.

V roce 2010 v Opavě vyroste úplně nové centrum s multikinem, dětská hřiště v parcích v centru města. Přibude ale i více nezaměstnaných. Mladé maminky určitě přivítají nová dětská hřiště. Když chtějí jít se svými dětmi na dětské hřiště dnes, musí do některé z místních mateřských škol. V centru města venkovní vyžití pro malé děti chybí. To se v roce 2010 změní. „V městských parcích vzniknou zastavení pro maminky s dětmi. S lavičkami, dřevěnými prolézačkami, skluzavkami,“ přiblížil mluvčí opavské radnice Jan Šindler. Hřiště vyroste například pod Ptačím vrchem nebo za kostelem sv. Jana Křtitele ve Smetanových sadech.
„Bylo by to perfektní. Teď v parcích okolo centra města nic pro děti není. Přitom je tam přes léto spousta maminek s dětmi, které by podobná hřiště určitě využily,“ říká maminka Lenka Kostková.

Pohodlněji, ale dráž

O něco příjemnější bude příští rok cestování městskou hromadnou dopravou. Po Opavě začne jezdit šest nových nízkopodlažních trolejbusů. První čtyři získá dopravní podnik do června, zbylé dva do konce roku 2010. Generální rekonstrukcí projdou zastávky městské hromadné dopravy. „Na spoustě zastávek nejsou lavičky a přístřešky. Během roku 2010 chceme všechny zastřešit. Pro cestující by opravy zastávek neměly znamenat vážnější omezení,“ přiblížil mluvčí radnice Šindler. Zastřešení a laviček se jako jedna z prvních dočká frekventovaná zastávka na Olomoucké ulici.
Nemilou zprávou pro cestující je však zdražení jízdného. Důvodem je podle Městského dopravního podniku zvýšení daní u nafty i současná hospodářská krize. Jízdné bude vyšší i při platbě elektronickou peněženkou a vzroste také cena časových jízdenek.

Obnova pivovaru
Opavu čeká i několik velkých stavebních akcí. Kompletní přestavbou projde opavský pivovar. Vznikne zde obrovský společenský komplex, který by měl Opavanům nabídnout multikino o několika stech místech, restauraci, obchody, kavárnu i vyžití pro volný čas. Historickou budovu pivovaru stavbaři zachovají. Jen ji obestaví novými objekty.
Podle zástupce společnosti Develon Radima Bajgara, která v pivovaru společenské centrum buduje, budou v roce 2010 stavět a začátkem roku 2011 chtějí nové centrum otevřít.
Velkou opravou projde i Slezské divadlo a Dům umění. V divadle s rekonstrukcí začnou po skončení divadelní sezony. „Opravíme například vzduchotechniku nebo elektřinu a nevyhovující je i hlediště,“ upřesnil mluvčí radnice, která opravy financuje, Šindler.
Dům umění získá novou střechu a podkroví, ve kterém vzniknou výtvarné ateliéry pro žáky a studenty základní umělecké školy a střední umělecko-průmyslové školy. Novou bude mít i fasádu, elektroinstalaci či topný systém. „Cílem je celková modernizace Domu umění tak, aby mohl být i nadále využíván jako městská galerie a vyhovoval vysokým nárokům na důstojnou, bezpečnou a kvalitní prezentaci cenných uměleckých děl,” říká ředitelka Opavské kulturní organizace Irena Šindlerová.

Svatby ani koncerty

Kvůli opravám areálu bývalého dominikánského kláštera bude rok uzavřen kostel sv. Václava. Důvodem je renovace rozsáhlé barokní fresky v klenbě hlavní lodi i úpravy kaple sv. Dominika s gotickými freskami. V kostele se proto neuskuteční po celý rok žádná svatba ani koncert.
Oprav by se měla dočkat i pošta na Masarykově třídě. Projekt, který počítá s bezbariérovým přístupem či přepážkami bez skla, je už hotový. „Investice je naplánovaná, probíhají i výběrová řízení. Teď čekáme na přesný termín. Je to drahá akce, čekáme na pokyn z finančního oddělení,“ říká vedoucí pošty Vladislav Salát s tím, že i během rekonstrukce by pošta zůstala dál otevřená pro zákazníky.

Vyšší nezaměstnanost

Podle prognóz úřadu práce by se v Opavě měla během roku 2010 nadále zvyšovat nezaměstnanost. „Bohužel nemáme pro příští rok dobré zprávy. Očekáváme další zvýšení nezaměstnanosti, určitě překročíme deset procent,“ uvedla ředitelka opavského úřadu práce Jarmila Mateřánková. Volných pracovních míst je podle ní velmi málo a situace se v dohledné době nezlepší. „Přestože je na trhu práce velký pohyb, každý měsíc v okrese přibývá kolem tisíce nezaměstnaných a velký počet lidí také práci nachází, již dávno neplatí, že kdo chce pracovat, tak práci bez problémů najde,“ doplnila Mateřánková.
Do budoucna podle ředitelky úřadu práce ještě vzroste důležitost kvalifikace. I proto úřad připravuje vzdělávací programy, financované Evropskou unií.