Roman Málek drží Vítkovice na vrcholu

Brankář hokejových Vítkovic Roman Málek oslavil „Kristova léta“ v září, a proto ho týdeník Sedmička představuje v seriálu Generace 77.

Bývalý gólman Berounských Medvědů odchytal šestatřicet zápasů v dresu národního hokejového mužstva. S pražskou Slavií získal titul mistra ligy. Hrál mimo jiné v Plzni, v Rusku a v Karlových Varech. Loni byl Roman Málek oporou mužstva švédského „mega klubu“ Modo.
Třiatřicetiletý brankář, který dodnes lituje toho, že nepřijal výzvu z NHL, když ho po titulu se Slavií draftovala Philadelphie, se pro letošní sezonu Tipsport extraligy přestěhoval ze svého domu v Hýskově u Berouna do Ostravy. Hokejistům Vítkovic tam zatím kryje záda tak spolehlivě, že se celek po sedmi kolech soutěže usadil na špici extraligové tabulky.
„Samozřejmě jsem rád, že sbíráme body. Začátek soutěže je hodně moc důležitý pro klid v mužstvu. Ovšem nesmíme se uklidnit přespříliš. Při tříbodovém systému se může pozice velice rychle změnit,“ uvedl Roman Málek s tradiční skromností. V kolotoči vrcholového sportu mu kromě hokeje mnoho času na koníčky nezbývá. „V čase letní přípravy jsme s kamarády vyráželi na kolech do křivoklátských lesů. Občas jsme si zašli kopnout fotbálek. Jinak ale trávím co nejvíc času přirozeně s rodinou,“ řekl otec devítiletého Romana a pětiletého Jakuba. Oba kluci kráčí životem ve sportovních stopách svého táty. S výběrem malé hýskovské školy letos vybojoval Roman starší v pozici kouče titul vícemistra republiky v hokejbale školních tříd a Roman mladší se stal nejlepších hráčem turnaje. „Bez nadsázky můžu říct, že jsem prožíval větší nervy než při mnoha hokejových utkáních, v nichž jsem sám hrál,“ řekl brankář, který hodně nerad prohrává. Díky tomu prý také netrpí ztrátou motivace.
„Ve Švédsku se mně i rodině líbilo, ale teď jsem rád, že jsem ve Vítkovicích. Absolvoval jsem dost kvalitní letní přípravu a cítím se stále líp. Baví mě vyhrávat a dělám pro to všechno,“ dodal gólman Málek.