Romantika letního kina nevyprchala

Berounské letní kino slaví. Od první projekce uplyne čtyřicet let.

Stavba kina pod širou oblohou byla jednou z proslulých akcí „Zet“. Lidé se tehdy zavázali odpracovat při výstavbě devět a půl tisíce brigádnických hodin.

Kino odstartovalo bitvou

Prvním promítnutým filmem byla americká Bitva v Ardenách. Divákům se v barvách a v nadživotní velikosti představili Henry Fonda či Charles Bronson. Na nezájem diváků si provozovatel dlouhá léta nemohl stěžovat. „V roce 1969 zhlédlo 122 filmových představení 61 691 diváků. Každý film tedy vidělo kolem pěti set návštěvníků,“ říká tisková mluvčí města Beroun Jitka Soukupová.
V současnosti se Beroun v návštěvnosti kin drží nad celorepublikovým průměrem. „Na jedno představení vychází pouhých šedesát diváků,“ podotýká Soukupová. Může za to televize, video, multikina i široká nabídka jiných aktivit.

Hudba, film i muzikál

Berounské letní kino stojí na bývalé zahradě mateřské školy. Svah Městské hory byl pro výstavbu vhodný, protože jeho sklon usnadňoval vybudování amfiteátru pro více než tisíc diváků.
Oslavy v pátek 28. srpna odstartuje staropražská kapela Třehusk. Poté bude následovat muzikál Noc na Karlštejně. V sobotu vyhlásí moderátor Petr Král nejlepší příspěvek na téma můj nejhezčí zážitek v letním kině a pak už začne projekce filmu Doba ledová III – Úsvit dinosaurů. Neděle bude patřit hlavně dětem. O program se postará Michal Nesvadba a berounský Dům dětí a mládeže.