Rowlingová zkoumá rozklad komunity

Prázdné místo

Prázdné místo Zdroj: HBO

Jméno J. K. Rowlingové je stále nerozlučně spojené s Harrym Potterem. Nálepky autorky knih pro děti se britská spisovatelka před třemi lety pokusila zbavit až skoro nuceně radikálně.

Její první postpotterovský román Prázdné místo obsahuje spoustu věcí dětem nepřístupných a není to žádná pohádka. Naopak. Na dávku hořkosti a deprese by se tak měli připravit i diváci její první televizní adaptace, jejíž dabovanou verzi uvede HBO. Verze s titulky už je na HBO GO dostupná.

Třídílná minisérie natočená ve Velké Británii ve spolupráci HBO a BBC kromě tradičního zhuštění děje a vynechání některých linií také o něco zjemnila temný konec předlohy. Což je spíš dobře. I tak zůstává Prázdné místo, jehož titul odkazuje na předčasnou smrt jednoho z místních zastupitelů, nečekaně smutným a pesimistickým pohledem na lidské slabosti, kontrastujícím s fotogenickou malebností fiktivního Pagfordu, kde se vše odehrává.

Nejodpornější figury v místním panoptiku ztělesňují postarší manželé protlačující ve volbách do rady svého slabošského syna. Ty hrají nejznámější tváře z ansáblu, Michael Gambon a Julie McKenzieová. Postavy na hony vzdálené jejich slavným rolím Brumbála a slečny Marplové především McKenzieová podává s empatií. A hlavně díky tomu minisérie funguje.

I v adaptaci Sarah Phelpsové, která loni pro BBC napsala seriál o lazaretu za první světové války Karmínové pole, zůstal pomalý rozjezd a jistá povrchnost a stereotypnost. Přesvědčivě zahrané klíčové postavy však poskytují žádaný emocionální dopad. Pokud všichni hrdinové nejsou rozdělení na dobré a zlé a mají své chyby a slabosti, víc se podobají divákům. I když samozřejmě žijí ve světě, kde vidíme důsledek každého činu a kde do sebe náhody úhledně zapadají.

Rozčilená kritika chamtivosti a sociální nespravedlnosti je tu k tomu celkem polopatická, závěr příliš zdůrazňuje svou tragiku. I tak ale osudy některých obyvatel, zvlášť typické postavy britských sociálních dramat, dospívající Krystal v podání neznámého talentu Abigail Lawrieové, umí dojmout.

Prázdné místo
(drama, Velká Británie, 3 epizody)
Režie: Jonny Campbell
Hrají: Abigail Lawrieová, Julie McKenzieová
Vysílá HBO
Hodnocení: 60 %