Rozdělení fandové v rozdě leném městě. Třinec, či Vítkovice?

O hokejový titul si to poprvé v historii rozdaly týmy Třince a Vítkovic. Oba celky mají ve Frýdku-Místku své příznivce, se kterými se Sedmička vydala na čtvrtý zápas finále.

Hokejisté Frýdku-Místku hrají druhou ligu. Fanoušci, kteří chtějí vidět kvalitnější hokej, proto jezdí do Ostravy nebo do Třince. Do obou měst mají přibližně stejně daleko, a tak jsou tábory fanoušků rozdělené. Poprvé v historii se oba celky utkaly ve finále extraligy. A fandové si to náležitě užívají.
Do finále hraného na čtyři vítězství vlétli vítězové základní části z Třince jako hurikán. Vyhráli nad Vítkovicemi první tři finálová utkání a v sobotu chtěli slavit premiérový mistrovský titul. „Moc jsme našim klukům před čtvrtým zápasem nevěřily. Páteční výkon nebyl dobrý a braly jsme to spíše jako poslední zápas sezony,“ popisují pocity před čtvrtým zápasem, na který se s fanoušky vydal i redaktor Sedmičky, vítkovické fanynky Zuzana Bílková (v modrém dresu) a Denisa Izvorská.
To fanda Třince Adam Přadka byl před čtvrtým utkáním v očekávání velkých oslav. „Zápas jsem zprvu ani moc neprožíval. Nějak jsem tušil, že Vítkovice vyhrají. Stav 4:0 by byl až příliš jednoznačný a pro ně krutý,“ přibližuje Přadka.

Souboj už před halou

Už hodinu před zahájením zápasu mezi hokejisty Vítkovic a Třince se před ostravskou ČEZ Arénou scházejí hloučky obou táborů. Fanoušci se mezi sebou hecují a popichují. Je poznat, že proti sobě hrají dva velcí rivalové. Fanoušci se znají, přestože každý z nich má oblečený jiný dres.
„Však počkej, dneska vám to vrátíme. Nemyslete si, že ve finále padneme bez jediného vítězství,“ vzkazuje odhodlaně vítkovický fanoušek Milan Karásek svému kolegovi z práce Pavlu Dobrovolnému, který v play-off nevynechal jediné utkání třineckých Ocelářů.
Ten pohotově reaguje a je přesvědčený o tom, že Třinec si zajistí titul právě ten večer v Ostravě.
„Zatím jste toho ve finále moc nepředvedli. Vyhráli jsme šestkrát v řadě. Vezeme se na vítězné vlně, zatímco vy jste v útlumu,“ hýří sebevědomím Dobrovolný.
Oba dva fandové pomalu dopíjejí pivo, a aby pro ně mělo čtvrté finále ten správný náboj, uzavírají sázku.
„Když vyhrajeme, kupuješ mi dvě piva. Když vy, tak já tobě,“ navrhuje Karásek. Jeho třinecký protějšek souhlasí. „Platí. Plácneme si na to,“ odvětil Dobrovolný. Fandové si podávají ruce, aby sázku stvrdili. Poté se oba dva vydávají do haly. Každý do svého kotle.

Na hokej s miminem v bříšku

Svá místa v kotli zaujaly frýdecko-místecké fanynky Vítkovic Zuzana a Denisa. Vítkovické fanynky touží po tom, aby jejich družstvo dokázalo v ten večer sérii alespoň prodloužit.
„Když jsme stály před halou a viděly třinecké fanoušky, jak už se radují z toho, že získají titul, říkaly jsme si, že by bylo krásné jim ty oslavy přerušit,“ říká Denisa, která jezdí fandit, přestože je v osmém měsíci těhotenství.
„Někdo si možná prstem ťuká na čelo a říká si, že nejsem v pořádku. Ale já na tom nic špatného nevidím. Přece jen hokejoví fanoušci jsou jiní než ti fotbaloví,“ směje se Denisa, která plánuje do dětského pokoje namalovat na zeď maskota vítkovických hokejistů, rytíře Vítka.
Hokejoví bojovníci rozehráli ve vyprodané hale úžasné představení. Hraje se finále, na ledě jsou nejlepší týmy v Česku. Jde o hodně, přesto fanoušci vidí útočný hokej se spoustou šancí na obou stranách. Tábory fanoušků se vzájemně překřikují. V první dvacetiminutovce si každý z nich může dvakrát zakřičet “góóól!“. Největší radost mají vítkovičtí příznivci, když se podaří Petru Vránovi vyrovnat v oslabení.
Denisa skáče radostí a křičí, že tohle musí kluky nakopnout. „V přesilovkách jim to nejde a teď se prosazují v oslabení. To je paráda,“ doplňuje ji Zuzana.
Nejvíce obdivuje Petra Pohla pro jeho rychlost, hbitost a tah na branku.
Ve druhé dvacetiminutovce zvedá domácí diváky ze sedadel pouze branka vítkovického útočníka Petera Húževky.
„Už několikrát jsme četly, že spoluhráči o Húževkovi prohlašují, že má dobrou střelu. Zatím této dovednosti ale bohužel příliš nevyužíval. Tentokrát se však trefil parádně. Líbilo se mi, jak se skákáním podělil s fanoušky o radost ze vstřelené branky,“ říká Zuzana.
V polovině třetí třetiny otáčí Třinec brankami Martina Lojka a Ladislava Kohna vývoj ve svůj prospěch. Oběma vítkovickým fanynkám klesá nálada na bod mrazu. „To snad ne. To už Třinečáci nepustí,“ smutní Denisa.
Třinečtí fandové začínají slavit, halou se nesou oslavné chorály, zatímco někteří domácí odcházejí zklamaně domů. Dělají chybu, protože třicet vteřin před třetí sirénou srovnává Lukáš Klimek. Celá hala, až na sektor s třineckými fanoušky, exploduje radostí. „Je to tam! Konečně se prosazuje můj oblíbenec. Lukáš prolomil střeleckou smůlu. To snad není možné,“ jásá Denisa po vyrovnávací brance. Vyrovnaný duel rozhodují až trestná střílení, ve kterých mají pevnější nervy domácí. Úžasné finále pokračuje, stejně jako souboj fanoušků. „Titul budeme stejně slavit my,“ je skálopevně přesvědčen „Ocelář“ Přadka.