Rozdíly v platech IT bývají drastické. Pomoci má provizní portál

počítač

počítač Zdroj: ctk

IT expert s průměrnou mzdou? V době kritického nedostatku ajťáků to zní jako nesmysl. Přesto existuje mnoho IT pracovníků, jejichž hrubá mzda nepřekročí nižší desítky tisíc. Srovnat rozdíly a pomoci dosud podhodnoceným expertům k tržním platům může nový pracovní portál. Ten navíc přináší na trh tzv. referral systém, populární v USA: za úspěšné doporučení ajťáka provize.  

Přestože jsou IT experti na pracovním trhu elitou, být ajťákem ještě automaticky neznamená zlatý důl. A to ani v lukrativních regionech jako Praha či Brno. V odměňování IT totiž i dnes existují značné rozdíly, dosahující někdy až stovek procent. Zatímco v některých firmách si i začínající ajťák přijde na několikanásobek hrubé průměrné mzdy, která podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) dosáhla v prosinci 2017 výše 29 050 Kč, v jiných společnostech průměrný výdělek sotva překročí. Přitom je po ajťácích opravdový hlad a někteří zaměstnavatelé již přikročili k tomu, že svým IT pracovníkům nabízejí desetitisícové odměny, doporučí-li dalšího experta, tak jak je to běžné na západ od našich hranic. Novinkou je však ucelený systém provizí, jak jej nabízí nový portál Cool-jobs.eu.

„Specializujeme se na IT pozice. Kandidáti vidí nejen nejširší nabídku pozic v oboru, ale také to, o jaká konkrétní místa je na trhu zájem a jakou nabízí zaměstnavatel či kontraktor cenu,“ vysvětluje Milan Čálek, zakladatel portálu. „Navíc každý registrovaný uchazeč, který úspěšně doporučí inzerovanou pozici, získá provizi ve výši zhruba jedné české průměrné mzdy.“ Provozovatelé portálu mají ambice oslovit ajťáky v celém středoevropském regionu, proto se provize vyplácí například pro rakouský a slovenský trh v eurech, kdežto pro Česko v korunách.

Ajťák na volné noze si vydělá násobně více než zaměstnanec

Nový portál využívá trendu, kdy v IT sektoru schopní lidé velmi brzy po získání zkušeností odcházejí na volnou nohu. Důvodů je více: jako freelanceři si vydělají většinou mnohem více než kmenoví zaměstnanci, dokonce několikanásobek dosavadní odměny. Zároveň si jako živnostníci mohou vybrat takové projekty, které je opravdu baví, což v posledních letech často hraje větší roli než samotná výše platu. „Rok od roku přibývá IT expertů, kteří jistotu stálého zaměstnání, vykoupenou nižším výdělkem a stereotypní prací, mění za kreativitu na volné noze. Mnozí z nich se však nechtějí zabývat obchodní činností a sjednávat si zakázky, a právě v tom by měl pomoci specializovaný portál, který na trhu dosud chyběl,“ vysvětluje Milan Čálek z Cool-jobs.eu. Trend odcházení na volnou nohu se ostatně netýká pouze IT sektoru. Dalším typickým odvětvím je např. marketing. „Schopní textaři, grafici či SEO specialisté si jako kmenoví zaměstnanci firem či agentur obvykle vydělají zlomek toho, co pobírají, pokud se odhodlají postavit na vlastní nohy,“ potvrzuje Radim Karlach, který pod značkou PR.AG sdružuje marketingové experty.