Roztleskávačkám citáty z bible neprošly

Ilustrační foto.

Ilustrační foto. Zdroj: Profimedia

Roztleskávačky v texaském městě Kountze začaly při povzbuzování hráčů amerického fotbalu používat transparenty s verši z bible. Narazily ale na nesouhlas vedení školy, podle kterých to je v rozporu s pravidly.

Roztleskávačky a jejich rodiče s postojem školy nesouhlasí - jde prý o zásah do svobody projevu i vyznání. Proti zákazu se brání u soudu, informoval list The New York Times.

Na transparentech se objevil například citát z Listu Židům: „Vytrvejme v běhu, jak je nám (Bohem) uloženo.“ Roztleskávačky jej a další úryvky z bible začaly používat kvůli tomu, že jim běžné sportovní pokřiky přišly moc negativní. Sportovce prý chtějí naopak inspirovat. „Podle mě šíříme slovo boží k těm, kdo je potřebují,“ uvedla šestnáctiletá Kieara Moffettová.

Spolu s dalšími roztleskávačkami a právníky se ve čtvrtek zúčastnila projednávání případu u soudu. Na své straně přitom mají i texaského nejvyššího státního zástupce Grega Abotta, který na jejich podporu napsal dopis a nabídl jim právní pomoc.

Ředitel školy Kevin Weldon podle Abotta rozhodl špatně. Weldon, který je sám věřící křesťan, se ale domnívá, že pouze dodržel zákon, byť šlo o nepopulární krok. Odkazuje přitom na rozhodnutí amerického nejvyššího soudu, který v jednom rozsudku označil za nezákonné modlitby během zápasů školních týmů, protože zasahovaly do práv diváků, kteří se náboženského aktu nechtěli účastnit.

Soudce nakonec po vyslechnutí argumentů obou stran v případu nerozhodl. Odložil ale o dalších 14 dní platnost zákazu, který pozastavil už před dvěma týdny, když se před něj spor dostal. Roztleskávačky tak nadále mohou citáty z bible používat. Soudce uvedl, že k vynesení verdiktu potřebuje více času a informací.

Případ již vyvolává celonárodní pozornost. Na podporu roztleskávaček například vznikla skupina na sociální síti Facebook, který má kolem 50 tisíc členů. Početně tak výrazně převyšuje obyvatele městečka Kountze, kterých je kolem 1200.