Rumunské drama žádá trpělivost

O patro níž

O patro níž Zdroj: artcam

Letošní soutěž na festivalu v Cannes zásobuje podzimní kina pestrou nabídkou. Po Beranech přichází rumunský snímek O patro níž.

Stejně jako Berani, také lakonické rumunské koprodukční drama O patro níž se světu ukázalo díky soutěžní sekci Un Certain Regard na letošním ročníku festivalu v Cannes. Od režiséra Radua Munteana jsme v naší distribuci viděli i předchozí snímek Úterý po Vánocích. Jeho letošní novinka se odehrává během několika letních dní, v činžáku, kde dojde k násilné smrti mladé dívky. Ta bydlí dvě poschodí pod hlavním protagonistou filmu, obyčejným otcem, manželem a majitelem zlatého retrívra panem Patrascem. O patro níž má byt mladý ženatý soused, kterého Patrascu slyšel a viděl, jak se v den vraždy s dívkou hádá.

Co následuje, není detektivka, ale minimalistické psychologické drama složené z náznaků. Kamera zabírá hlavně Patrasca a jeho představitel Teodor Corban vcelku dobře předkládá napětí a pochybnosti bublající v jeho mysli. O patro níž je sice upovídanější snímek než islandští Berani, i on ale počítá s trpělivým divákem, který je schopný si sám dotvořit obraz osobní zodpovědnosti, slabosti a ošemetných sousedských vztahů.

Patrascovo povolání, v jehož rámci se naučil zrychlovat byrokratický proces pomocí známostí, hraje významnou roli, stejně jako několik konverzací odhalujících šovinismus jeho přátel. Muntean ovšem záměrně z odstupu a bez vášní zobrazuje běžného muže, jehož každodenností mimořádné setkání se smrtí zdánlivě ani neotřese. Kdo si v tomto civilním portrétu sám nenajde zápletku, tomu bude svět O patro níž pravděpodobně připadat až příliš obyčejný.

O patro níž
(drama/Rumunsko/Francie/Německo/Švédsko, 93 minut)
Režie: Radu Muntean
Hrají: Teodor Corban, Iulian Postelnicu, Oxana Moravecová
Hodnocení: 60%