Ruský server získal hesla k bezpečnostním kamerám z celého světa

Systém nade mnou to teď vyhodnotí. Dohledové IP kamery.

Systém nade mnou to teď vyhodnotí. Dohledové IP kamery. Zdroj: Jan Sedlak

Záběry z desetitisíců webových či bezpečnostních kamer nebo "dětských chůviček" ve 125 zemích světa, včetně Británie, USA, Francie nebo Česka, zveřejnil pirátský ruský server. Nabourává se přitom do systémů nic netušících majitelů těchto elektronických zařízení propojených s počítači a s internetovou sítí. Využívá nedostatečné ochrany počítačových kamerových systémů, jejichž majitelé používají základních výchozích hesel (jako "admin" nebo "12345").

Uživatelé tato „tovární hesla“ často nemění, ačkoli jim to výrobci elektronických zařízení i provozovatelé webů doporučují. Toho ruský server Insecam využívá. Podle stránky haker.ru web chce zveřejněním záběrů upozornit na nedostatečnou ochranu kamerových systémů.

Volně k zhlédnutí tak jsou místa, na která je namířeno kolem 73 tisíc nechráněných kamer ve světě. Nejvíce z nich (5400) z nich nachází ve Spojených státech, asi 2300 ve Francii, 1700 v Nizozemsku nebo 680 v Británii. V Česku je na dotyčném serveru evidováno přes 60 kamer, například z Prahy, Brna či Děčína. Ze Slovenska jich je necelých 20.

Přes ruský web je tak možné proniknout většinou do venkovních prostor, ale i do bytů či obchodů. Snímky jsou tříděné podle zemí a typu kamer, mezi nimiž jsou nejčastěji označováni výrobci z Číny (Foscam), USA (Linksys) nebo Japonska (Panasonic).

Britský telekomunikační úřad již vyzval britské majitele kamer, jichž jsou statisíce, aby změnili své přístupové kódy. Londýn také vyzval ruské úřady, aby pirátský server zablokovaly.